50.17.0.220 US
 

Sabor: HSLS, IDS i HSP upozorili na negativne učinke vojnih vježba na turizam

Piše:
srijeda, 14.5.2003. 12:49
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

PARLAMENTARNI klubovi HSLS-a, IDS-a i HSP/HKDU-a upozorili su danas u nastavku sjednice Hrvatskog sabora da bi najavljene zajedničke vojne vježbe hrvatskih i američkih oružanih snaga na srednjodalmatinskoj obali mogle imati teške posljedice za hrvatski turizam.

U raspravi o predloženoj Vladinoj Odluci o održavanju više vojnih vježba hrvatske i američke vojske od 15. lipnja do 15. rujna u Dalmaciji spomenuti klubovi upozorili su na moguće negativne učinke tih vježba na turističku predsezonu i sezonu.

"Turizam i vojska, pa radilo se u ovom slučaju o američkoj vojsci, ne idu zajedno. Moramo se brinuti za turističku sezonu, a ne pretvarati Hrvatsku u vojni poligon", rekao je Damir Kajin (IDS).

Slično je stajalište iznio i Tonči Tadić (HSP), rekavši da vojne vježbe sigurno neće ubrzati put Hrvatske prema NATO-u. Vladi, koja je predložila Odluku, prigovorio je jer dopušta održavanje vojnih vježba u jeku turističke sezone a da nisu analizirane moguće štete.

Da Hrvatska nema pravno uređenu podlogu za moguće štete od vojnih vježba za ekologiju, turizam i civilni život uopće, ustvrdio je i Želimir Janjić (HSLS). Upozorio je da nema ni "cjenika" po kojemu bi Hrvatska mogla tražiti odštetu od SAD-a za moguće štete od posljedica vježba. "Ne vidimo razloga da se takva odluka hitno donosi. O tome moramo dobro promisliti i procijeniti sve aspekte", rekao je Janjić.

Bivši splitski gradonačelnik i HSLS-ov zastupnik Ivan Škarić istaknuo je da je cijela hrvatska obala turistička sezona, odnosno da vježbe ne mogu nezapaženo proći bez obzira na to kakve jakosti bile. "Hrvatskoj je već nanesena šteta u turizmu zbog NATO-ova bombardiranja Beograda i SRJ, i ta joj šteta nikada nije nadoknađena", rekao je Škarić.

Na te ocjene saborskih zastupnika zamjenik ministrice obrane Zlatko Gareljić je odgovorio da devet planiranih vojnih vježba po opsegu i snazi nikako neće dovesti u pitanje civilni život i turističku sezonu.

"Vojska i turizam mogu zajedno ako se vojne vježbe izvode racionalno i ne remete turističku djelatnost. Nije riječ o licitiranju i ustupcima, nego o jasnu partnerskom odnosu", rekao je Gareljić.

Saborski zastupnici završili su raspravu o prijedlogu odluke o sudjelovanju hrvatskih vojnih promatrača u UN-voj mirovnoj misiji u Indiji i Pakistanu.

Gareljić je izvijestio da bi u misiji trebalo sudjelovati pet hrvatskih vojnika - dva su već tamo, dva bi trebala otići ovaj mjesec, a jedan u prosincu.Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije