Sabor: Izmjene Zakona o zaštiti na radu povećat će ovlasti inspektora rada

IZMJENAMA Zakona o zaštiti na radu povećala bi se učinkovitost inspekcije rada, pa bi inspektori više nadzirali poslodavca, a za propuste u zaštiti na radu naplaćivali bi kazne na licu mjesta, rekao je danas u Hrvatskom saboru zamjenik ministra rada i socijalne skrbi Bože Žaja.

Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti na radu poslodavcima omogućuje fleksibilnija rješenja u organizaciji obvezne zaštite na radu, a radnicima osigurava veće sudjelovanje u području zaštite na radu, rekao je Žaja.

Dodao je da poslodavci mogu zaposliti stručnjaka za zaštitu na radu ili potpisati ugovor s trgovačkim društvima koja se bave tom djelatnosti.

Zakonske izmjene također su dio prilagodbe hrvatskog zakonodavstva propisima EU-a, rekao je Žaja.

Svi su zastupnički klubovi poduprli predložene izmjene zbog brojnih nesreća na radu, o kojima se, kako su rekli, gotovo svaki dan može čitati u novinama.

Petar Žitnik (Klub HSS) kazao je da HSS podupire sve prijedloge koji radnicima omogućuju što sigurnije radne uvjete. Dodao je da bi se boljim nadzorom mogle izbjeće mnoge nesreće te da stradanju radnika pridonosi i "rad na crno".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vilim Herman (Klub Libre) podsjetio je da unatoč propisanim visokim kaznama poslodavci ne primjenjuju propisane mjere zaštite na radu te da tako "svjesno štede", a rizično se odnose prema zaštiti kako bi što više zaradili.

Vladimir Šeks (Klub HDZ) također je upozorio da zabrinjavaju sve češće ozljede i smrtni slučajevi na radu. istaknuo je da je po podacima Državnog inspektorata prošle godine zbog ozljeda na radu i profesionalnih bolesti izgubljeno više od 53 tisuće radnih dana, odnosno 280 milijuna kuna BDP-a, i to bez troškova liječenja i bolovanja.

Predložene izmjene podupro je i Klub HSLS-a, a Klub SDP-a istaknuo je da predložene izmjene doista treba provesti i u praksi.

Ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović u zaključnoj je riječi naglasio da u zaštiti radnika na radu poslodavci "osim batinom, više mogu učiniti mrkvom". Smatra da poslodavce mogu potaknuti, primjerice, porezna rasterećenja doprinosima za zdravstveno osiguranje.

Sabor je završio današnje zasjedanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara