54.198.195.201 US
 

Sabor: Na broj 112 dojavljivat će se nesreće i katastrofe

Piše:
petak, 26.11.2004. 18:39
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

HRVATSKI sabor danas je donio Zakon o zaštiti i spašavanju slijedom kojega će se osnovati operativnokomunikacijski Centar 112, koji će zaprimati sve pozive vezane uz hitne situacije i nesreće.

Zakon predviđa i osnivanje državne uprave za zaštitu i spašavanje, koja će voditi i koordinirati sve aktivnosti u slučaju katastrofa i većih nesreća.

Sam Centar 112 razvit će se preustrojem dosadašnjeg Centra za motrenje i obavješćivanje, a besplatni telefonski broj 112 za dojavu katastrofa i nesreća Hrvatska uvodi sukladno praksi u EU.

Sabor je izmijenio Zakon o slatkovodnom ribarstvu, kojima se, među ostalim, predviđa osnivanje ribarske inspekcije pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, koja bi trebala učinkovito nadzirati i štititi riblji fond.

Izmjenama je uređeno i usklađivanje ribolovnih dozvola za strane državljane (turiste) s onima koje imaju domaći ribiči, a hrvatskim ratnim invalidima omogućuje se da na temelju jedne dozvole ribare na svim tekućicama (rijekama).

Donesene su i izmjene Zakona o zakupu poslovnog prostora kojima se postojećim zakupcima, uglavnom obrtnicima i malim poduzetnicima, omogućava pravo prvenstva, odnosno da po povoljnijim uvjetima produlje zakup poslovnog prostora.

Sabor je primio na znanje izvješća Ravnateljstva i Programskog vijeća HRT-a od studenoga prošle do lipnja ove godine.

Iako je većina klubova u raspravi podržala spomenuta izvješća, HDZ-ova je većina, zbog niza primjedaba, uglavnom na profesionalnost HTV-ovih novinara te na Informativni program nacionalne televizije, odlučila da se izvješća tek prime na znanje.

Glasovanjem o spomenutim zakonima i izvješćima Sabor je zaključio današnje zasjedanje i četvrti tjedan rada, a 11. sjednicu nastavlja u utorak kada će glasovati o amandmanima na prijedlog novog zakona o pravima hrvatskih branitelja i o samom zakonu.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije