Sabor o izvješću pučkog pravobranitelja za 2003.

HRVATSKI sabor danas je zasjedanje počeo raspravom o Izvješću pučkog pravobranitelja Ante Klarića za prošlu godinu, u kojemu je upozoreno na razorne posljedice nezakonitog obračunavanja kamata, koje je uništilo brojne male poduzetnike te više obitelji uvelo u dužničko ropstvo.

Klarić je Vladu pozvao da što prije intervenira u sustav obračunavanja kamata i prateće zakone kako bi se što prije spriječili veliki socijalni problemi.

Naveo je primjer po kojemu je bivši Zavod za platni promet (ZAP) jednom poduzeću za kredit od 50.000 kuna nakon devet godina spora pred Trgovačkim sudom obračunao kamatu od čak 15,5 milijuna kuna.

Klarić je upozorio da takve nezakonito visoke kamate danas obračunavaju štedno-kreditne zadruge, "koje brojne obitelji uvode u dužničko ropstvo, prisiljavajući ih da prodaju svoje kuće".

Upozorio je i na problem nepostojanja evidencije državnih stanova, zbog čega se, tvrdi, na kninskom području više takvih stanova bespravno koristi, a u obnovljene kuće nitko se ne vraća.

Izvijestio je da mu je načelnik općine Kijevo rekao da bi ta općina, da se vrate svi kojima su obnovljene kuće, imala dovoljan broj učenika za "punu osmoljetku, a sada nema ni za četiri razreda".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Od Vlade je zatražio da žurno napravi popis svih državnih stanova, utvrdi tko i po kojoj osnovi u njima živi, odredi da oni kojima su obnovljene kuće odu u njima i živjeti, da se ti državni stanovi dodijele izbjeglim Hrvatima iz BiH, a srpskim povratnicima vrate njihove kuće.

Klarić od Vlade zahtijeva i ukidanje roka u kojemu se mogu podnositi zahtjevi za obnovu domova, jer, kaže, na brojnim područjima nema struje i vode, nastanjuju ih staračka domaćinstva, polupismena, koja se ne mogu informirati o roku.

Vladi predlaže i da se vrati pravo prvog nasljednog reda, odnosno da država počne isplaćivati materijalnu naknadu djeci žrtava robijanja u komunističkom sustavu.

Klarić ističe da su ta djeca imala velikih problema zbog toga što su im roditelji robijali, posebno kod dodjele stanova, radnih mjesta, stipendija.

"I oni su bili zatvorenici samo nisu bili u prostorima u kojima su robijali njihovi roditelji", rekao je, naglasivši kako od Vlade očekuje i da više novca izdvoji za rad komisije za dodjelu naknada, kako "bivši robijaši, danas starci više ne bi čekali i umirali, te da se ne bi stvarala atmosfera da država na njima štedi".

(Hina) xtr yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara