Sabor o pravima i obvezama državnih dužnosnika

U popodnevnoj saborskoj raspravi o prijedlozima izmjena Zakona o pravima i obvezama državnih dužnosnika zastupnici SDPa još su jednom optužili predsjednika Sabora Vladimira Šeksa i Vladu za pokušaj opstrukcije rada saborske oporbe.

Nenad Stazić (Klub SDP-a), govoreći uvodno o SDP-ovu prijedlogu izmjena Zakona, podsjetio je da mu je Šeks na prošloj saborskoj sjednici oduzeo riječ dok je o izmjenama istog zakona govorio u ime Kluba, što je, drži Stazić, rušenje dosegnutih demokratskih standarda.

Premijera Ivu Sanadera prozvao je da "ne samo da je za njih znao nego je i poticao nemoralne i nezakonite radnje bivšeg pomoćnika ministra unutarnjih poslova Stipe Čačije, prije nego što je imenovan na tu dužnost".

Na tu tvrdnju reagirali su HDZ-ovi zastupnici, ocijenivši da je riječ o govoru mržnje, a Ivan Jarnjak Stazića je pozvao da, ako zna nešto o tome, premijera prijavi državnom odvjetništvu.

Sabor je ujedinio raspravu o dvama prijedlozima izmjena Zakona o pravima i obvezama državnih dužnosnika - Vladinu i SDP-ovu, koji predviđaju strože uvjete za ostvarivanje prava na novčanu naknadu koju dužnosnici primaju nakon odlaska s dužnosti.

Po SDP-ovu prijedlogu naknada bi se dala dužnosnicima koji su na dužnosti ostali šest mjeseci, a Vlada predlaže da se ta naknada uvjetuje jednom godinom obnašanja dužnosti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP-ovi zastupnici upozorili su da je Vlada već treći put reagirala na oporbene prijedloge, šaljući u saborsku proceduru gotovo istovjetne zakonske tekstove.

Ocijenili su da je nebitno koliko je vremena dužnosnik proveo na dužnosti te su najavili da će amandmanom zatražiti da se novčana naknada dužnosnicima ne isplaćuje ako su razriješeni zbog nezakonita ili očita nesavjesna obnašanja dužnosti, teška kršenja propisa o sprječavanju sukoba interesa ili drugoga nečasna ponašanja zbog kojega nije dostojan državne dužnosti.

Sabor je na kraju današnjeg zasjedanja raspravio i prijedlog potvrđivanja Memoranduma o razumijevanju između hrvatske i američke vlade o zaštiti prava intelektualnog vlasništva.

Četvrtu sjednicu Sabor nastavlja sutra.

(Hina) xibob yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara