Sabor o zaštiti autorskih i srodnih prava

HRVATSKI Sabor je, u prijepodnevnom dijelu današnje sjednice, među ostalim, raspravljao o Konačnom prijedlogu zakona o zaštiti autorskih i srodnih prava, kojim je predviđeno uvođenje obveze pregovaranja autorskih i korisničkih udruga u postupku utvrđivanja visine naknade za korištenje autorskih djela.

U ime korisnika usluga o visini autorske tarife pregovarale bi obrtnička i gospodarska komora, te Udruga vlasnika radijskih i televizijskih postaja, a s druge bi strane pregovaračkog stola bile Hrvatska udruga skladatelja (HUS) i Hrvatska udruga za zaštitu izvođačkih prava, koje zajedno čine popularni ZAMP.

Pregovori bi se vodili uz stručnu kontrolu Vijeća za intelektualno vlasništvo, koje bi se osnovalo u sklopu Državnog zavoda za zaštitu intelektualnog vlasništva.

Zaštita autorskih prava ograničila bi se u obrazovanju, informiranju javnosti, sudskim postupcima, te u socijalnim i karitativnim ustanovama.

Predloženo rješenje pozdravili su svi parlamentarni klubovi, a Tonči Tadić (Klub HSP/HKDU-a) upitao je zašto se čekalo tako dugo, napominjući da je HSP još 2001. zatražio izmjene zakona koje bi udruge obvezale na pregovore oko autorske tarife.

U međuvremenu je, tvrdi Tadić, vladala samovolja ZAMP-a, koji je sam utvrđivao visinu naknade, a u slučajevima kad obrtnici nisu plaćali naknadu, u lokale slao financijsku policiju koja ih je potom zatvarala.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorio je da je Vlada došla u apsurdnu situaciju u kojoj je sa ZAMP-om morala pregovarati o dugu hotelskih poduzeća koja godinama nisu imala turiste.

Oštro se usprotivio rješenju po kojem bi provedbu zakona i dalje nadzirale autorske udruge, ocjenjujući da je to rješenje protuustavno, jer provedbu zakona može nadzirati jedino Državni inspektorat.

Zauzeo se i za strožu kontrolu raspodjele novca od naknada za autorska prava, upozoravajući da bi izostanak kontrole doveo do masovne zloporabe zakona.

"Ako, primjerice, stočar u Baranji svojim kravama pušta Mozarta, kako bi dale više mlijeka, po zakonu je dužan plaćati autorsku naknadu. Nejasno je komu ta naknada ide, budući da je Mozart umro bez nasljednika", kazao je Tadić.

S državnom kontrolom nad provedbom zakona ne slaže se Zdenko Haramija (Klub HSS-a), koji je upozorio da je autorsko djelo privatno vlasništvo, nad kojim bi, smatra, državna kontrola bila neprimjerena. Pozdravljajući institut pregovaranja o visini naknade, Haramija je iznio podatak da je postojeći zakon zloporabljen u više od 50 posto slučajeva.

Josip Leko (Klub SDP-a) posebno je pozdravio predloženo uvođenje zaštite autorskih prava na Internetu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara