54.92.173.9 US
 

Sabor: Odbor za medije podržao prijedlog Zakona o medijima

Piše:
utorak, 27.4.2004. 18:53
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

ODBOR za informatizaciju i medije Hrvatskog sabora podržao je danas prijedlog Zakona o medijima, a suzdržani su bili zastupnici SDPa, koji, među ostalim, smatraju da nova odredba o nedopuštenoj koncentraciji na tržištu medija ograničava poduzetnički duh.

Riječ je o zakonu koji je Saboru ponovno upućen na donošenje u hitnoj proceduri, nakon što ga je Ustavni sud, zbog proceduralnih razloga, lani stavio izvan snage.

Nenad Stazić (SDP) usprotivio se prijedlogu Vlade da se onemogući nakladniku koji namjerava steći vlasništvo nad više od 40 posto ukupno prodanih općeinformativnih dnevnika ili tjednika, budući da bi tako ostvario nedopuštenu koncentraciju na tržištu tiskovina. Stazić boljim smatra rješenje iz ukinutog zakona, koji je kupovanje novih udjela i dionica u tiskanim medijima branio samo onom nakladniku koji je već ostvario graničnu koncentraciju.

"Nakladnik koji ima 40 posto morao bi pojesti veće od sebe da bi ostvario monopol", ustvrdio je Stazić, ocjenjujući da bi predložena izmjena ograničila poduzetništvo, umjesto da osigura pluralizam na medijskom tržištu.

Usprotivio se i predloženom izostavljanju obveze nakladnika da objave programsku osnovu, kazavši da je ranijim zakonom bilo predviđeno da ta osnova bude i dijelom novinarskih ugovora o radu. Ocijenio je da bi brisanje te obveze omogućilo šikaniranje novinara, jer da novinar neće moći dati otkaz čak i u slučaju da novine, kako je rekao, "namijenjene promicanju kršćanskih vrednota postanu pornografske".

Staziću je zasmetala i predložena novina da se Upisnik nakladnika ne vodi pri Ministarstvu kulture, nego pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Upozorio je da je riječ o cehovskoj udruzi koja zastupa interese poslodavaca, pa bi, smatra, zbog toga mogla biti pristrana kada je riječ o zaštiti zakonitosti. Zatražio je da se taj upisnik vodi pri Ministarstvu kulture, kako je bilo riješeno ranije, naglašavajući da Ministarstvo "ako ništa drugo, ima političku odgovornost".

I Tonči Tadić (HSP) se usprotivio novim odredbama o koncentraciji na tržištu tiskovina, ocjenjujući da je Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja, koja bi po prijedlogu Vlade morala ispitivati svaku novu koncentraciju, dana "enormna moć". Upozorio je da se Agencija u mnogim područjima u nadležnosti preklapa s drugim agencijama i vijećima, zbog čega se, smatra, otvara mogućnost širokog tumačenja i izigravanja zakona. Predložio je da se zakonom iznimno, u slučajevima od javnog interesa dopusti ostvarivanje koncentracije na tržištu veće od 40 posto.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Dragutin Lučić upozorio je na probleme koji bi mogli proisteći iz zakonske odredbe po kojoj novinar mora otkriti identitet izvora informacija ako to od njega nalogom zatraži sud. Zauzeo se da se ta obveza ograniči samo na slučajeve najtežih kaznenih djela, poput ubojstva ili ratnog zločina.

Odgovarajući na primjedbe, državni tajnik pri Ministarstvu kulture Jadran Antolović kazao je kako je obveza objavljivanja programske osnove brisana jer je doživljena kao udar na slobodu medija.

Naglasio je da će HGK isključivo voditi evidenciju o nakladnicima i vlasničkim udjelima u tiskanim medijima, a da nema obvezu nadzora nad provedbom zakona. "Ovakvim rješenjem, otklonila bi se svaka primisao o utjecaju izvršne vlasti na slobodu medija", dodao je. Ustvrdio je i da predložena odredba o koncentraciji na tržištu ne priječi razvoj poduzetništva, nego da sprječava situacije u kojima bi "veliki pojeli male".

O prijedlogu novoga zakona o medijima sutra će raspravljati Hrvatski sabor.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije