54.81.232.54 US
 

Sabor: Odbor za poslovnik osudio Radinovu izjavu o etničkom čišćenju

Piše:
srijeda, 3.3.2004. 15:58
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

ODBOR za Ustav, Poslovnik i politički sustav osudio je danas tvrdnju zastupnika talijanske manjine Furia Radina da je u Hrvatskoj, početkom 90-tih, počinjeno etničko čišćenje Srba, ocjenjujući da je ta izjava neprimjerena, te da nije utemeljena na činjenicama.

Radin je, tijekom rasprave o prijedlogu državnog proračuna za ovu godinu, ustvrdio da je u Hrvatskoj, tijekom Drugoga svjetskog rata, provedeno etničko čišćenje Židova i Roma, 1945. Nijemaca i Talijana, a u prvoj polovici 90-tih, i Srba.

Ta je izjava prošla bez opomene predsjedavajućeg Darka Milinovića, koji je tvrdio da je prečuo Radinovu raspravu.

Mišljenje Odbora o Radinovoj tvrdnji i postupanju predsjedavajućeg zatražio je Klub zastupnika HSP-a, u čije je ime nezavisni zastupnik Slaven Letica danas ponovio da je riječ o najtežoj kvalifikaciji izrečenoj u Saboru na račun Domovinskog rata i stvaranja hrvatske države.

Letica je zatražio i da u mišljenje Odbora uđe i ocjena da je predsjedavajući Darko Milinović (HDZ) pogriješio jer Radinu nije izrekao opomenu i oduzeo riječ.

Tomu se usprotivio Mato Arlović (SDP), upozoravajući da mišljenje Odbora ne bi trebalo dovoditi u pitanje dostojanstvo predsjedavajućeg.

Predsjednik Odbora Dražen Bošnjaković (HDZ) predložio je da današnja rasprava uđe u zapisnik sa sjednice Odbora, ali da Odbor ne zauzima posebno mišljenje, kako na plenarnoj saborskoj sjednici ne bi ponovno pokrenuo raspravu o tom incidentu i još jednom otvorio bolne teme.

Njegov stranački kolega Branimir Glavaš ocijenio je, međutim, da Odbor ne smije prijeći preko tako teških kvalifikacija kakve je izrekao Radin, te da zbog stava Odbora "Milinoviću neće pasti kruna s glave".

Odbor je, na kraju, jednoglasno prihvatio stav da je Radinova tvrdnja neprimjerena i da ne odgovara činjenicama.

Odbor je uvažio okolnosti zbog kojih nije došlo do opomene, a predsjedavatelje plenarnih saborskih sjednica upozorio da ubuduće budu pažljiviji.

Odbor je odbacio prijedlog Kluba HSP-a da o potvrđivanju Memoranduma o razumijevanju između vlada RH i SAD-a o zaštiti intelektualnog vlasništva odlučuje dvotrećinska većina svih zastupnika.

Zahtjev za dvotrećinskom većinom Letica je obrazložio činjenicom da taj Memorandum zadire u ustavom zajamčeno pravo vlasništva.

Ostali su članovi ocijenili da bi taj prijedlog za sobom povukao potrebu izmjene Ustava.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije