Sabor: Odbor za ustav podržao predloženi Zakon o provedbi rimskog statuta

ODBOR za Ustav, Poslovnik i politički sustav Hrvatskog sabora podržao je danas Prijedlog zakona o provedbi Rimskog statuta, ali ne i vladin prijedlog da se taj zakon donese u hitnoj saborskoj proceduri, s pojašnjenjem da za hitnost postupka nisu ispunjeni poslovnički uvjeti.

Zamjenik ministrice pravosuđa, uprave i lokalne samouprave Miljenko Kovač pojasnio je da je riječ o zakonu koji bi hrvatskim županijskim sudovima u Zagrebu, Zadru, Osijeku i Rijeci omogućio procesuiranje ratnih zločina nad kojima nadležnost ima Međunarodni kazneni sud.

Napomenuo je da će se predloženi zakon odnositi i na buduće procese za ratni zločin koje hrvatskom pravosuđu prepusti Haški sud.

Članovi Odbora složili su se da predložena hitnost postupka donošenja predloženog zakona nije opravdana, te da će se kroz redovitu proceduru dobiti znatno kvalitetniji zakon i izbjeći poteškoće u njegovoj primjeni.

Josip Leko (SDP) upozorio je da su predložene odredbe koje predviđaju da u postupcima pred županijskim sudovima sudjeluje i Vlada protivne ustavnom načelu trodiobe vlasti, no Miljeno Kovač odgovorio je da bi se Vlada angažirala isključivo na pitanjima suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom i Haškim tibunalom.

Oporbenjaci Dorica Nikolić (HSLS) i Miroslav Rožić (HSP) usprotivili su se spominjanju Domovinskog rata u uvodnom dijelu prijedloga. "U uvodniku bi trebalo stajati ratni zločin, ma tko i gdje ga počinio, jer ovako ispada da su eventualni ratni zločini počinjeni isključivo u vrijeme Domovinskog rata", kazala je Nikolić.

Rožić se protivi i nazivu zakona, ocjenjujući da bi se trebao zvati zakon o suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predloženi zakon podržan je uz pet glasova članova Odbora iz vladajuće koalicije, a predsjednik Odbora Mato Arlović kao suzdržane je brojio Doricu Nikolić i Miroslava Rožića, koji su, u skladu s odlukom četiriju oporbenih stranaka, u trenutku glasovanja napuštali dvoranu.

Odbor za zakonodavstvo danas je po drugi put raspravljao o Konačnom prijedlogu zakona o navijačima.

Jadranka Kosor (HDZ) opetovano je ocijenila da Sabor nije trebao raspravljati o predloženom zakonu dok svoju riječ o njemu ne kažu saborski odbori.

O predloženom je zakonu, naime, saborski plenum raspravljao još prošloga tjedna, iako se o njemu Odbor za zakonodavstvo nije očitvao.

Na predloženi tekst Odbor će podnijeti dvadesetak amandmana, koje članovi još nisu uspjeli proučiti, pa će o njima odlučivati sutra.

(Hina) ibob sšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara