Sabor: oporba pozvala na povlačenje prijedloga izbora vanjskih članova odbora

Oporbeni klubovi u Hrvatskom saboru pozvali su danas HDZ da prekine postupak imenovanja vanjskih članova saborskih radnih tijela i da s oporbom usuglasi način njihova imenovanja te ponovi čitav postupak, što su vladajući ocijenili nepotrebnim, napominjući da je prijedlog imenovanja utvrđen po saborskom Poslovniku.

Oporba smatra da je parlamentarna većina na sinoćnjoj sjednici Odbora za izbor i imenovanja odstupila od ustaljene parlamentarne prakse ne dopuštajući odborima da se izjasne o tome koga žele za svoga vanjskog člana.

Vanjski članovi odbora biraju se iz redova stručnjaka za područja kojima se odbori bave i imaju sva prava člana odbora, osim prava glasa.

"Samovolja će ostaviti mrlju na dignitetu ovoga visokog doma i narušiti temelje parlamentarizma", poručio je HDZ-u predsjednik Kluba HSS-a Zlatko Tomčić, najavljujući da HSS-ovi zastupnici neće sudjelovati u daljnjoj raspravi o prijedlogu Odbora za izbor i imenovanja.

Nenad Stazić (Klub SDP-a) ustvrdio je da je oporbi sinoć pojašnjeno da je o tome koje će udruge kandidirati svoje članove odlučio predsjednik Sabora Vladimir Šeks. Naglasio je kako ne osporava pravo većine da bitno utječe na sastav odbora, ali da je HDZ-ov način predlaganja "bagateliziranje odbora te vrijeđanje Sabora i birača".

Upozorio je da je nekoliko članova Odbora zatražila izdvojeno mišljenje, no da ono nije ušlo u izvješće Odbora, iako je to propisano Poslovnikom.

Predsjedniku Odbora za izbor i imenovanja Branimiru Glavašu, koji je kazao da su "pojedinci očito zaboravili da su bili izbori i da je situacija u Saboru sad drugačija", odgovorio je da "nikakav izborni rezultat izbornom pobjedniku ne daje pravo da u Saboru provodi nasilje nad demokracijom".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jozo Radoš (Klub Libre) ustvrdio je da su neki vanjski članovi predlagani na temelju "rodbinskih i stranačkih veza".

Navode o "nasilju nad demokracijom" odbacili su vladajući klubovi.

"O parlamentarizmu nas uče oni koji u prošlom sazivu nisu dopuštali da u odbore uđu ni legende hrvatske politike poput Dražena Budiše", kazao je Ivan Čehok (Klub HSLS/DC-a).

Upozorio je da ne postoje poslovničke ni druge odredbe koje reguliraju kandidiranje vanjskih članova. "U takvoj situaciji većini ne preostaje drugo nego da vanjske članove izabere na ovakav način", ocijenio je Čehok.

I Luka Bebić (HDZ) oporbu je podsjetio da u prošlom sazivu, kao većina, HDZ-u nije dopustila da izabere svog člana Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

(Hina) xibob yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara