Sabor: Oporba protiv izmjena Zakona o radu u predizborno vrijeme

OPORBENI saborski klubovi usprotivili su se danas Vladinoj nakani da kroz izmjene Zakona o radu (ZOR) snizi radničke otpremnine i skrati otkazne rokove većina tih klubova traži da se s izmjenama ide tek nakon parlamentarnih izbora.

Izmjene u "radničkom Ustavu" Vlada pokreće u predizbornoj godini, što jamči predizborno stranačko licitiranje koje neće donijeti kvalitetu, upozorio je Anto Đapić (Klub HSP-a).

Oporba upozorava da Vlada za svoje izmjene nije uspjela osigurati konsenzus sa sindikatima i poslodavcima.

Bez konsenzusa o svim pitanjima i između svih socijalnih partnera nedopustivo je mijenjanje ZOR-a, poručila je Vesna Škare-Ožbolt (Klub DC-a) predlažući još jedno, treće saborsko čitanje zakona.

I Vladimir Šeks (Klub HDZ-a) pozvao je socijalne partnere da se još jednom pokušaju dogovoriti oko svih spornih pitanja.

Vlada je kritizirana i iz redova vladajuće koalicije.

Zlatko Kramarić (Klub LS-a) prozvao je Vladu da je u pregovorima o izmjenama ZOR-a vršila pritisak na socijalne partnere.

O radnom bi zakonodavstvu, kaže, samostalno trebali pregovarati sindikati i poslodavci, uz logističku potporu Ministarstva rada i socijalne skrbi.

"Ovako je u javnosti stvoren dojam da je Vlada korumpirala sindikate i koristila ih za uske stranačke interese", izjavio je Kramarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Njegove je navode odbacio ministar rada Davorko Vidović, ističući da Vlada ni na koji način nije sudjelovala u korumpiranju bilo kojeg sindikata ili središnjice, te da je oko svih pitanja nastojala postići kompromis sa sindikatima i poslodavcima.

"Javno ću postaviti pitanje jesu li hrvatski socijaldemokrati na strani radnika ili poslodavaca", uzvratio je Kramarić podsjetivši Vidovića da su kao koalicijski partneri (SDP i LS) potpisali predizborni sporazum "Za pravednu Hrvatsku".

Uz Vladu, kritike su zaradili i sindikati.

Damir Kajin (Klub IDS-a) prozvao je sindikate jer su zbog međusobnih antagonizama propustili priliku provesti referendum o izmjenama ZOR-a. "Od zastupnika sad traže da kažu ne zakonu za koji ni njihovo članstvo ne zna je li dobar", ustvrdio je Kajin.

Oporbeni klubovi traže i da se primjena dijelova zakona koji su nepovoljni za radnike odgodi do ulaska Hrvatske u EU.

Za takav se potez, po uzoru na Sloveniju, posebno zauzeo Kajin.

Većina oporbe smatra da predložene izmjene ZOR-a neće, kako tvrdi Vlada, ojačati hrvatsko gospodarstvo, potaknuti strana ulaganja i povećati razinu radne sigurnosti.

Upozoravaju da kroz izmjene nije riješen problem sindikalnog organiziranja kod privatnika i nisu na odgovarajući način zaštićeni "zviždači" (radnici koji upozore na korupciju), te da treba dotjerati odredbe o sprečavanju diskriminacije na radu.

Sa svim predloženim rješenjima u potpunosti se složio Klub SDP-a, u čije je ime Snježana Biga-Friganović čestitala Vladi i resornom ministarstvu na uspješno obavljenom poslu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara