Sabor: Parlamentarna većina nakon izlaska oporbe nastavila s radom

NAKON što je oporba u poslijepodnevnom dijelu zasjedanja Sabora napustila sabornicu, prosvjedujući zbog neprihvaćanja njihova zahtjeva da se danas provede rasprava o privatizaciji INA-e, parlamentarna većina uspjela je osigurati kvorum od 76 zastupnika, nakon čega je Sabor nastavio rad.

Tako je tek nakon 16,30 sati parlamentarna većina uspjela izglasati dnevni red 34. izvanredne sjednice Sabora.

Time je započela rasprava o nizu zakona koji se odnose na prilagođavanje hrvatskog zakonodavstva propisima EU, a na dnevnom redu je među ostalim točkama i paket zakona iz područja zdravstva.

Predsjednik Sabora Zlatko Tomčić najavio je da će Sabor danas raspraviti sve točke usvojenog dnevnog reda, o kojima bi Sabor glasovao sutra u 15 sati, čime bi završila 34. izvanredna sjednica.

Tomčić je pozvao zastupnike vladajuće koalicije da sutra budu u sabornici u 15 sati, zbog poteškoća koje parlamentarna većina ima s kvorumom, s obzirom da oporba, kako je rekao, bojkotira rad Sabora.

Predsjednik Sabora obavijestio je zastupnike da će Vlada sa sutrašnje sjednice uputiti zahtjev prema Saboru da se 35. izvanredna sjednica Sabora održi u petak, a na kojoj bi se raspravljalo o imenovanju ministra okoliša i privatizaciji INA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sabor bi nakon toga, rekao je Tomčić, u petak završio proljetno-ljetno zasjedanje.

Zbog bojkota oporbe i poteškoća s kvorumom u Saboru, Tomčić je danas poslijepodne urgirao i u Uredu Predsjednika Republike.

Predsjednik Republike Makedonije, Boris Trajkovski, sutra se neće obratiti zastupnicima, kako je protokolom bilo predviđeno, ali će doći u posjet Hrvatskom saboru.

Oporbeni zastupnici HDZ-a, HSLS-a, HSP/HKDU-a i DC-a napustili su danas sabornicu prosvjedujući zbog neprihvaćanja njihova zahtjeva da se danas provede rasprava o privatizaciji INA-e, dakle prije sutrašnje odluke Vlade o prodaji 25 posto plus jedne dionice INA-e mađarskom MOL-u za 505 milijuna dolara.

(Hina) daju dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara