54.92.173.9 US
 

Sabor počeo glasovanje o raspravljenim točkama

Piše:
petak, 30.4.2004. 15:20
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

HRVATSKI sabor počeo je poslijepodne glasovanje o ranije raspravljenim točkama, čime će i zaključiti 6. sjednicu.

Potvrđen je ugovor o slobodnoj trgovini između Hrvatske i Srbije i Crne Gore, kojim se postupno uspostavlja slobodna trgovina između dviju država, pri čemu se carine za najveći dio industrijskih proizvoda u potpunosti ukidaju, dok će se za manji dio međusobne trgovine postupno smanjivati i konačno ukinuti 1. siječnja 2007.

Sabor je donio izmjene Zakona o državnoj agenciji za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB), po kojima će mandat direktora Agencije, umjesto šest trajati četiri godine te se omogućuje razrješenje direktora Agencije i prije isteka mandata. Izmijenjen je i Zakon o Financijskoj agenciji.

Potvrđena je Europska konvenciju o filmskoj koprodukciji iz 1992. kojom se promiče europska filmska produkcija, te Europska konvenciju o zaštiti arheološke baštine (revidirana) iz 1992., kojom se osigurava potpunija zaštita arheološke baštine.

Ukinuto je saborsko priznanje "Zlatni grb", odnosno nagrada zastupnicima za izniman doprinos demokraciji i parlamentarizmu.

Saborski zastupnici su prvom čitanju podržali zakonski prijedlog o osnivanju nacionalnog ispitnog centra, koji bi, uz ostalo, provodio državnu maturu, kao i prijedlog o zabrani uporabe, stvaranja zaliha, proizvodnje i prijenosa protupješačkih mina i njihovu uništenju.

U prvom su čitanju prihvaćene i izmjene Zakona o službi u Oružanim snagama, po kojima bi ministar obrane mogao bi Predsjedniku Republiku predložiti umirovljenje časnika koji je u HV-u proveo minimalno 10 godina, u Domovinskom ratu minimalno pola godine, a zadnje četiri godine služenja završio s ocjenom "ističe se".

Prihvaćeni su, također u prvom čitanju, i prijedlog zakona o izvozu robe s dvojnom namjenom te izmjene Zakona o državnim potporama.

Potporu su dobila i izvješća o prošlogodišnjem radu pučkog pravobranitelja, pravobraniteljice za djecu te ravnopravnost spolova, kao i Komisije za vrijednosne papire.

Saborska sjednica nastavlja se glasovanjem o brojnim amandmanima na predloženi Zakon o medijima.

(Hina) xtr/xibob ysp

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije