Sabor počeo raspravu o prijedlogu Zakona o sprječavanju sukoba interesa

PRIJEDLOG zakona o sprječavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti u cilju je afirmacije politike kao općeg dobra, u zajedničkom nastojanju za postizanje općeg napretka i uspostave povjerenja javnosti u vladajuće strukture, kazala je danas ministrica pravosuđa Ingrid Antičević Marinović na početku saborske rasprave o konačnom tekstu navedenog zakona.

Ističući kako je prioritet Vlade borba protiv svih oblika korupcije, ministrica je rekla da se zakonom želi preventivno spriječiti situacije u kojima može doći do sukoba interesa, odnosno onemogućiti dužnosnike da osobni interes stavljaju iznad javnog.

Slika koja je u javnosti stvorena o političarima zahtijeva preispitivanje kako bi se raščistile sumnje u pojedine političare i stranke. Takva slika otvara vrata ekstremističkim ideologijama koje takvo stanje vješto koriste stvarajući apatiju, mržnju i isključivost, što ugrožava demokraciju, istaknula je.

Dodala je da će zakon omogućiti otkrivanje slučajeva suprostavljenog osobnog i javnog interesa, kao i javnu difamaciju tome sklonih dužnosnika.

U zakonu, kojega su zajednički predložili Vlada i HSP, stoji da sukob interesa postoji u situacijama kada dužnosnici imaju osobni interes koji utječe ili može utjecati na njihovu nepristranost u obnašanju javnih dužnosti.

U popis više od 300 dužnosnika obuhvaćenih zakonom među ostalima ulaze saborski zastupnici, članovi Vlade, HNB-a, revizori, pučki pravobranitelj, tajnici Sabora i ministarstava, gradonačelnik Zagreba, predsjednici HFP-a, HZMO-a, HZZO-a i njihovi zamjenici, predstojnik Ureda predsjednika, načelnik Glavnog stožera i njegov zamjenik i drugi.

Zakon predviđa da dužnosnik, nakon izbora ili imenovanja na javnu dužnost, mora urediti svoje privatne poslove kako bi spriječio sukob interesa, a ako se takav sukob pojavi dužan ga je razriješiti u javnom interesu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U roku od 30 dana od stupanja na dužnost bio bi dužan podnijeti izvješće s podacima o imovini, stalnim prihodima i imovini bračnog druga i maloljetne djece. Prije nego izvrši tu obvezu, dužnosnik ne bi mogao primiti plaću.

Predloženo je i da dužnosnik ne može zadržati dar u vrijednosti većoj od 500 kuna i treba ga treba prijaviti Povjerenstvu, a ne smije primiti novac bez obzira na iznos.

Dužnosnik koji je član nekog poduzeća morao bi prenijeti svoja upravljačka prava (dionice) na drugu osobu, koja ne može biti član njegove obitelji niti osoba s kojom je na neki način interesno povezan.

Dužnosnici neće moći biti članovi uprava ili nadzornih odbora u poduzećima. Iznimno, mogli bi biti u nadzornim odborima poduzeća u državnom ili pretežito državnom vlasništvu koja su od posebnog državnog interesa, ali ne smiju primati naknadu.

Slučajeve sukoba interesa utvrđivalo bi povjerenstvo koje imenuje Sabor. Četiri člana povjerenstva imenovalo bi se iz redova saborskih zastupnika, a trojica iz redova uglednih javnih djelatnika, a svi se biraju na razdoblje od sedam godina.

Dužnosnici bi morali u roku od deset dana od stupanja na dužnost u pisanoj izjavi pristati da će na poziv povjerenstva za najteže oblike kršenja ovoga zakona ponuditi ostavku ili dati mandat na raspolaganje tijelu koje ga je imenovalo.

U slučaju da utvrdi sukob interesa, povjerenstvo bi moglo izreći dužnosniku obustavu isplate plaće, opomenu i javno objaviti odluku protiv njega.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara