54.144.14.134 US
 

Sabor podupire donošenje zakona o zaštiti svjedoka

Piše:
petak, 26.9.2003. 15:07
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Konačnim tekstom zakona o zaštiti svjedoka, o kojemu je danas raspravljao Sabor, uređuju se uvjeti i postupci za zaštitu i pomoć svjedocima u kaznenim postupcima koji su zbog svjedočenja na sudu izloženi opasnosti po život, zdravlje, slobodu ili imovinu većeg opsega.

Predloženi zakon, kao prvi takve vrste koji bi se primjenjivao u Hrvatskoj, podržali su svi parlamentarni klubovi, smatrajući ga bitnim u uspješnoj borbi protiv organiziranog kriminala.

Zakon bi se primjenjivao ako bi dokazivanje kaznenog djela bilo otežano ili se ne bi moglo provesti bez iskaza svjedoka koji uslijed moguće ugroženosti ne bi mogao slobodno svjedočiti na kaznenim postupcima. To se odnosi na postupke protiv države, vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, organiziranog kriminala ili za kaznena djela za koja je predviđena zatvorska kazna od pet ili više godina.

O uključivanju svjedoka u program zaštite odlučivalo bi peteročlano povjerenstvo, a zahtjev bi povjerenstvu podnosio glavni državni odvjetnik na prijedlog nadležnog državnog odvjetnika ili ugrožene osobe.

Provedbu i organizaciju programa zaštite obavljala bi policijska jedinica za zaštitu, koja odlučuje o vrsti zaštitne mjere koja će se provoditi, osim mjere promjene identiteta svjedoka.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Mjere zaštite obuhvaćaju tjelesnu i tehničku zaštitu svjedoka, njegovo premještanje, prikrivanje i zaštitu vlasništva te promjenu identiteta.

Jedinica za zaštitu bila bi dužna svjedoku osigurati psihološku, socijalnu i pravnu pomoć te ekonomskom i socijalnom potporom pomagati toj osobi do trenutka njezina osamostaljenja, koja ne smije biti veća od iznosa dovoljnog za pokrivanje životnih troškova.

Ugroženi svjedok morao bi s jedinicom za zaštitu sklopiti ugovor s izjavom da se dobrovoljno uključuje u program zaštite, da će dati potpuni i istiniti iskaz na sudu, da će se pridržavati uputa policijske jedinice.

Zakon bi, po vladinu prijedlogu, stupio na snagu 1. siječnja iduće godine.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije