54.80.97.221 US
 

Sabor poslijepodne nastavio sjednicu raspravom o potporama u poljoprivredi

Piše:
četvrtak, 10.7.2003. 16:50
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

ZASTUPNICI Hrvatskog sabora poslijepodnevni ?u dio sjednice nastavili raspravom o vladinom Konačnom prijedlogu izmjena i dopuna zakona o državnoj potpori u poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu.

Zamjenik ministra poljoprivrede i šumarstva Tomislav Ledić pozvao je zastupnike da podrže taj zakonski prijedlog, a da eventualne nedostatke poprave amandmanima. Iznio je podatke da je od 1997. do 2000. za potpore u poljoprivredi izdvojeno 2,424 milijarde kuna ili oko 800 milijuna godišnje, a od 2000. do 2003. ukupno sedam milijardi kuna ili oko 1,5 milijardi godišnje.

Poljoprivreda u GDP-u ukupno sudjeluje sa 1,15 posto, rekao je Ledić ocijenivši taj udio zadovoljavajućim.

Govoreći o hrvatskoj poljoprivrednoj proizvodnji, Ledić je kazao da svojom produktivnošću nije konkurentna. "Rezultati koji se postižu nisu zadovoljavajući, ali se ne smiju ni zanemarivati", rekao je. Također je upozorio na problem prevelikog uvoza hrane, napominjući da je barijera od četiri milijarde dolara probijena još 1997. Dodao je da je u međuvremenu Hrvatska postala članicom WTO-a i CEFTA-e i sklopila 32 bilateralna ugovora.

Najavio je da će idući tjedan početi isplata poticaja za jesensku sjetvu.

Ivan Kolar (Klub HSS-a) ocijenio je da je situacija u poljoprivredi prilično teška, ali da bi bila još daleko teža kada ne bi bilo potpore, no da one moraju biti pod kontrolom i namjenski korištene. Upozorio je na problem sive ekonomije te se založio da se poljoprivredno tržište uredi na način da se ugovara proizvodnja za poznatog kupca.

Zastupnici će u poslijepodnevnom dijelu sjednice raspravljati i o Prijedlogu zakona o hrani.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije