Sabor: Povjerenstvo za sukob interesa donijelo Pravilnik o radu

SABORSKO Povjerenstvo za utvrđivanje sukoba interesa uskladilo je jučer, nakon dvodnevne rasprave, Pravilnik o svom radu, na temelju kojega će se izraditi obrasci po kojima će građani prijavljivati sukob interesa, izvijestio je danas Antun Kapraljević, predsjednik Povjerenstva.

Ti će obrasci biti objavljeni na saborskim internetskim stranicama i u "Narodnim novinama", a građani će ih, popunjene, Povjerenstvu moći slati i anonimno.

Na njima će se prijavljivati sukob interesa sadašnjih dužnosnika, a ako sumnjaju da su i neki dužnosnici bivše vlasti bili u sukobu interesa, građanima je ostalo još četiri mjeseca da to prijave, dodao je.

Naime, Zakon o sprječavanju sukoba interesa propisuje da se istrage mogu provoditi najdulje šest mjeseci nakon odlaska s dužnosti na kojoj je bio u sukobu interesa. Dužnosnik za kojega se utvrdi da jest ili je bio u sukobu interesa po Zakonu je dužan dati ostavku na dužnost koju obnaša.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dugotrajnu raspravu o Pravilniku članovi Povjerenstva obrazložili su manjkavostima u Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, o izmjenama kojega je danas raspravljao i Sabor. Saborska je rasprava upozorila na mnoge nelogičnosti u Zakonu, koji, primjerice, saborskom zastupniku dopušta da se bavi znanstvenim, prosvjetnim ili kulturnim radom i za to prima naknadu, ali to ne omogućuje kad je riječ o bavljenju sportom.

Takvu odredbu diskriminirajućom smatra HDZ-ov zastupnik Lino Červar, izbornik hrvatske rukometne reprezentacije. "To su gluposti i Zakon treba mijenjati. Protivim se diskriminaciji, jer da svome poslu ne pristupam i znanstveno, ne bih postigao ovakve rezultate", kazao je Červar novinarima.

HDZ će, kako se doznaje, amandmanom na prijedlog izmjena Zakona predložiti da se ta nelogičnost ispravi.

Zastupnici su danas upozorili i na činjenicu da Vlada još nije utvrdila popis trgovačkih društava u državnom vlasništvu i onih od državnog interesa, zbog čega se u pitanje dovodi zakonitost imenovanja članova nadzornih odbora javnih poduzeća.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara