Sabor prihvatio novi Zakon o zaštiti prirode

HRVATSKI Sabor je na početku današnjeg zasjedanja glasovao o nekoliko ranije raspravljenih zakonskih prijedloga, a prihvaćen je i novi Zakon o zaštiti prirode.

Nakon upozorenja zastupnika da bi dopuštanje namjernog uvođenja genetski modificiranih organizama u okoliš moglo ugroziti autohtone biljne vrste i smanjiti šanse za proizvodnju zdrave hrane, Vlada je amandmanom dodatno ograničila zone u kojima će se u okoliš moći uvoditi GMO.

Sjeme koje sadrži GMO moći će se tako sijati isključivo na površinama koje, na prijedlog ministarstava zaštite okoliša te poljoprivrede i šumarstva, uredbom utvrdi Vlada.

Izričito se zabranjuje namjerno uvođenje GMO u okoliš u nacionalnim parkovima, parkovima prirode i drugim zaštićenim zonama, na područjima namijenjenim eko-poljoprivredi i turizmu, te u tzv. zaštitnim zonama utjecaja, oko tih zona.

Sabor je prihvatio i Zakon o morskim lukama i pomorskom dobru, zbog čijeg su donošenja lučki radnici za danas najavili jednosatni štrajk, nezadovoljni odredbom po kojoj će jedan koncesionar moći obavljati samo jednu djelatnost u luci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pravnim osobama koje su do sada obavljale lučke djelatnosti zakon daje pravo prvenstvene koncesije.

Zakonom je osiguran veći utjecaj jedinica lokalne samouprave pri davanju koncesija za upravljanje morskim lukama i korištenje pomorskog dobra, a prihvaćen je amandman Tončija Žuvele (SDP) kojim je dopušteno osnivanje više lučkih uprava u jednoj županiji, čime je omogućeno osnivanje lučkih uprava i na otocima.

Vlada je prihvatila i amandman HSP-a, po kojemu će u sporovima vezanim uz koncesije u prvom stupnju odlučivati Upravni sud, a ne ministarstvo, kako je bilo predviđeno.

Odbačeni su amandmani kojima je taj klub tražio da o dodjeli koncesija za korištenje pomorskog dobra odlučuje lokalno stanovništvo na referendumu, te da se primjena zakona odgodi do sređivanja katastarskih knjiga.

Prihvaćeni su i zakoni o općoj sigurnosti proizvoda, o tehničkim zahtjevima za proizvode i ocjene suglasnosti te o priznanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija.

Sabor je u stanje mirovanja stavio mandat IDS-ova zastupnika Petra Turčinovića, kojega će u saborskim klupama zamijeniti Dorotea Pešić-Bukovac.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara