54.224.44.168 US
 

Sabor raspravio predloženi zakon o mirenju

Piše:
petak, 26.9.2003. 12:17
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Hrvatski sabor nastavio je rad raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o mirenju kojim se predlaže uvođenje instituta alternativnog, izvansudskog mirenja između stranaka u sporovima.

Zakon predviđa osnivanje organizacije za mirenje i tijela za imenovanja miritelja, koje bi, na zahtjev stranaka, pomagale u izvansudskom rješavanju sporova.

Miritelji bi mogli biti suci i odvjetnici, ali i fizičke osobe - sve bi ovisilo o dogovoru stranaka u sporu.

Predloženi zakon podržali su klubovi vladajuće koalicije, dok oporba njegovu provedivost smatra upitnom zbog izostanka obvezatnih odredbi i, kako tvrde, brojnih nejasnoća.

Mario Kovač (Klub HSLS-a) sumnja da će se itko pridržavati odredbi o mirenju ako nisu obvezne. Upozorio je da je to novi institut s kojim se hrvatski građani još nisu susreli te smatra da bi se trebalo razmisliti o sličnom alternativnom institutu, ali pri sudu.

"Riječ je o novom normativnom optimizmu Vlade da će javnost povjerovati da će bolje živjeti što se više zakona donosi", istaknuo je, optuživši Vladu da zakon predlaže u predizborne svrhe.

Da je provedivost zakona upitna drži i Ivić Pašalić (Klub HB-a). Smatra da se zakonom neće postići svrha rasterećenja sudova jer se predlaže dodatno angažiranje sudaca u izvansudskom postupku.

Predložio je da u roku od tri mjeseca od donošenja zakona treba jasno definirati tarife za mirenje.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Predloženi zakon podržao je Klub HSS-a, a zbog, kako je rekao Zdenko Haramija, mnoštva raznih vrsta sporova u kojima se može postići mirenje izvan suda. HSS drži da, obzirom na to da se radi o mirenju, a ne o sudskom postupku, u trgovačkim sporovima izmiritelj može biti i knjigovodstveni vještak, a u obiteljskim sporovima socijalni djelatnici.

Zamjenik ministrice pravosuđa Miljenko Kovač naglasio je da će o tome tko će biti miritelj i koliko će ih biti odlučivati isključivo stranke, a ako se ne uspiju dogovoriti onda će, opet uz njihov pristanak, miritelje odrediti tijelo za imenovanje.

Na optužbe oporbe da se zakon donosi u zadnji čas, u predizborne svrhe, Kovač je odgovorio da je institut mirenja nova institucija, da je trebalo prikupiti iskustva iz drugih zemalja i upitati stručnjake.

Zakon ipak nema toliku važnost da bi ga se dovodilo u vezu s izborima, poručio je.

Odgovarajući na zamjerke što u zakonu ne postoje obvezatne odredbe, Kovač je kazao da se u doba komunizma propisivalo strankama da privatne tužbe upute mirovnim vijećima, koja, kaže, nikada nisu riješila spor i uvijek se sve vraćalo sudu.

Osim HSLS-a, ostali parlamentarni klubovi podržali su predložene izmjene Zakona o upravnim pristojbama. Predloženo je da ukine upravna pristojba koja se plaća kod izdavanja uvjerenja o matičnom broju, a koje su građani morali tražiti nakon što je prošle godine izmijenjen Zakon o matičnom broju pa se JMBG više nije upisivao u osobne isprave.

Predlaže se i ukidanje plaćanja upravne pristojbe na pograničnu propusnicu za ulazak u Sloveniju.

(Hina) tr/daju mć

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije