sabor sutra o sukobu interesa, primopredaji vlasti..

Hrvatski bi sabor u sutrašnjem nastavku četvrte sjednice trebao razmotriti niz zakonskih prijedloga, među kojima i prijedloge izmjena Zakona o sukobu interesa i zakona o prijenosu vlasti.

Prijedlogom izmjena zakona o sukobu interesa Vlada, među ostalim, predlaže brisanje zakonskog limita po kojem dionice ili udio u vlasništvu moraju prijaviti isključivo dužnosnici s 25 postotnim i većim udjelom ili dionicama.

Na dnevnom redu je i HSP-ov Prijedlog izmjena tog zakona, koji predviđa da se u krug dužnosnika koji mogu biti u sukobu interesa uvrste župani i zamjenici župana, a da se iz zakona izuzmu gradonačelnici i načelnici općina.

Sabor će razmotriti i dva prijedloga zakona o prijenosu vlasti - Vladin i HSP-ov, kojima bi se propisalo koji bi državni dužnosnici, nakon smjene vlasti, morali ponuditi ostavke.

Vlada predlaže smjenu tajnika Vlade i njegova zamjenika, državnih tajnika, tajnika ministarstava, zamjenika i pomoćnika ministara, ravnatelja državnih upravnih organizacija i agencija Vlade, predstojnika Vladinih ureda, te članova nadzornih odbora javnih poduzeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HSP pak predviđa ostavke dužnosnika do razine pomoćnika ministara.

Sabor bi sutra trebao razmotriti i dva prijedloga izmjena Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika, koji bi predviđaju strože kriterije za stjecanje prava na dužnosničku naknadu, nakon odlaska s dužnosti.

Klub SDP-a predlaže da se pravo na naknadu uvjetuje ostankom na dužnosti najmanje šest mjeci, a Vladin prijedlog predviđa da se ta naknada uvjetuje isplaćuje onim dužnosnicima koji su na dužnosti ostali najmanje godinu dana.

Zastupnici bi trebali raspraviti i SDP-ov Prijedlog izmjena Zakona o porezu na dodanu vrijednost, kojim je predviđeno uvođenje međustope PDV-a za poljoprivredu, turizam i prehranu od 12 posto, te nulte stope za dječju hranu, odjeću i druge potrepštine te za novine.

(Hina) xibob yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara