54.162.253.34 US
 

Sabor u raspravi jednoglasno podržao donošenje zakona o sukobu interesa

Piše:
petak, 5.9.2003. 14:39
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Vladin prijedlog zakona o sprječavanju sukoba interesa dobio je u Saboru "zeleno svjetlo" od svih parlamentarnih klubova, ali je vladajućoj koaliciji iz redova oporbenog HSLSa, HDZa i HSPa upućeno niz kritika, uz ostalo da se zakon donosi tek uoči parlamentarnih izbora, jer ga koalicija nije imala političke volje donijeti na početku mandata.

Koalicijske stranke HNS, HSS, SDP, LS i Libra zauzele su u raspravi jedinstven stav da je donošenje zakona upravo izraz političke volje da se napokon donese zakonski okvir u skladu s europskim normama za dolično ponašanje političara.

Tonči Tadić je u ime Kluba HSP-a podsjetio da je u saborskoj raspravi već ranije bio HSP-ov prijedlog zakona o sukobu interesa, što je i rezultiralo suradnjom te stranke s Vladom u izradi konačnog zakonskog teksta.

Naglasio je da predloženi zakon pridonosi povjerenju građana u izvršnu i zakonodavnu vlast, i da je, bez obzira na nužna zakonska poboljšanja bolji nego nikakav.

Tadić je, međutim, za sukob interesa, u raspravi prozvao ministra Čačića i bivšeg ministra gospodarstva Goranka Fižulića (Libra), koji su, rekao je, kao državni dužnosnici upravljačka prava svojih tvrtki prebacili na supruge i poslovali s državom.

Prozvao je i predsjednika Sabora Zlatka Tomčića za građevinske poslove njegove tvrtke s Gradom Zagrebom, a za sukob interesa u stočarstvu prozvao je i ministra poljoprivrede Božidara Pankretića (HSS).

"Takvi slučajevi ruše povjerenje građana u nepristranost vlasti, a ni jedan investitor neće vjerovati u ravnopravnu tržišnu utakmicu, dok mu tvrtka na natječaju konkurira s tvrtkom žene državnog dužnosnika", rekao je Tadić.

Vladimir Šeks je u ime Kluba HDZ-a istaknuo da se ni postojeći Zakon o državnim službenicima i namještenicima, koji također uključuje pitanje sukoba interesa, nije primjenjivao upravo zato što je na djelu spoj politike i privatnih poslova, i jer su u to, rekao je, uključeni ministri koalicijske Vlade i predsjednik Sabora.

Dražen Budiša je u ime Kluba HSLS-a rekao da će za zakon glasovati ne "zbog načela savjesnosti" već iz pragmatičnih razloga, kako koalicija uoči izbora ne bi mogla protiv HSLS-a voditi kampanju da se protivi donošenju ovog zakona iz nekih posebnih razloga.

Za Budišu je predloženi zakon tek "sveta vodica", jer aktualna hrvatska politika do sada nije rekla ni riječ na primjere korupcije i nepotizma, o čemu su, rekao je, komentare iznosili mediji spašavajući kriterije javnog morala i principe pravne države.

Iz stranke ministra Čačića, koalicijskog HNS-a, Vesna Pusić je u raspravi uzvratila da je točno da se zakon o sukobu interesa donosi prekasno, ali 13 godina prekasno, te da ga je današnja oporba imala prilike donijeti u razdoblju vlasti HDZ-a od 1990.- 2000.

"Ovaj zakon treba ukinuti sivu zonu u kojoj smo svi tobože po poštenju isti - a nismo isti - i ovo je prvi ozbiljniji korak da se unese razlika u tom pogledu, i da politika prestane biti kaljuža, već da postane područje javnog interesa u koje će se bojati ulaziti ljudi s bilo kakvim interesom osim javnog", rekla je Pusić.

Milanka Opačić je u ime Kluba SDP-a oporbu podsjetila "na njihove grijehe" sukoba interesa. Citirajući napise u tisku navela je zastupnika HDZ-a Luku Bebića, kome je metkovski poduzetnik Jambo navodno silom plaćao avionske karte.

Spomenula je i dar od pola milijuna kuna koji je, kako je prenio tisak, uručen zastupnici HSLS-a Dorici Nikolić.

Opačić je dodala da u ožujku 2001. nije bilo političke volje za donošenje zakona o sukobu interesa, kada je u saborskoj raspravi predloženi zakon bio izložen porugama i od HSLS-a.

Predložila je u ime SDP-a da se sada predloženi zakon doradi tako da se poduzetnicima koji ulaze u politiku propišu ograničenja, da njihova poduzeća, bez obzira na prebacivanje upravljačkih prava na treću osobu, ne mogu sudjelovati u natječajima za poslove koji se financiraju iz državnog proračuna.

To je u raspravi predložio i Damir Kajin u ime Kluba IDS-a, dok je HNS predložio da se zakonom o sukobu interesa obuhvate i predsjednici svih sudova.

Za zakon koji se donosi i zbog usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s propisima EU, ministrica pravosuđa Ingrid Antičević Marinović istaknula je da je točno da je antipoduzetnički, jer poručuje - ili ćete se baviti politikom ili privatnim poslovima!

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije