Sabor: Unatoč otporu oporbe donesen zakon o postupnom isključenju iz plovidbe tankera bez dvostruke oplate

SABORSKA većina donijela je danas Zakon o postupnom isključenju iz plovidbe tankera bez dvostruke oplate, unatoč traženju oporbe da se glasovanje o tom zakonu odgodi do kraja tripartitnih razgovora s Italijom i Slovenijom u Puli te dok se Vlada ne očituje o novinskim napisima po kojima je, pod pritiskom tih zemalja, odustala od proglašenja ribolovnoekološke zone.

Oporba je to zatražila nezadovoljna odbijanjem Vlade da se postupno isključenje iz plovidbe proširi i na ribolovno-ekološku zonu, koja bi trebala na snagu stupiti krajem godine.

Na upozorenja oporbe da bi izglasavanje Zakona u ovom trenutku štetilo nacionalnim interesima, Šeks je odgovorio - Vlada i parlamentarna većina snose odgovornost.

U pojedinačnom glasovanju za donošenje Zakona glasovalo je 77 HDZ-ovih i zastupnika manjina, 47 oporbenih zastupnika bilo je protiv, a dio SDP-ovaca, njih šest, bilo je suzdržano.

Tonči Tadić (HSP) odbacio je Vladino pojašnjenje da takvo proširenje zabrane nema temelj u Međunardnoj konvenciji o pravu mora, ističući da Konvencija govori o pravu na neškodljiv prolazak, ali i o pravu države da štiti okoliš.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zabrinjavajuće je što se Vlada, očito, povlači i ustupa pred pritiskom Italije i Slovenije", kazao je Tadić, tražeći od Vlade da se očituje o medijskim napisima da je odustala od proširenja jurisdikcije na Jadranu, ocjenjujući da bi takvo odustajanje "ponizilo naciju i Sabor".

Državni tajnik u Ministarstvu mora Branko Bačić pojasnio je da je takvo proširenje zabrane nepotrebno, budući da su Italija i Slovenija takvim tankerima već zabranili uplovljavanje u svoje luke, pa oni, po Bačiću, više neće imati interes uplovljavati u Jadran.

Takvo je obrazloženje razljutilo Čačića, koji je optužio Vladu da odbijanjem amandmana samo želi očuvati vlast i podilaziti međunarodnim čimbenicima, bez obzira što bi se to, kaže, moglo štetno odraziti na turističku sezonu i zagaditi Jadran.

"Za mrvicu ulagivanja Italiji i Sloveniji povlačite sve što ste govorili, optužujući bivšu vladu da je veleizdajnička, da proglašenjem ekološko-ribolovne zone neće dovoljno zaštititi Jadran. Radi se samo o goloj borbi za vlast", poručio je HDZ-ovim zastupnicima. Zatražio je pojedinačno glasovanje, "kako bi se vidjelo tko stoji iza hrvatskih interesa, a tko ih prodaje za malo vlasti".

Slavko Linić je, najavljujući suzdržanost SDP-ovaca, pozvao Vladu da provodi hrvatske zakone i uporabi ih za cjelovitu zaštitu Jadrana.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara