54.81.117.119 US
 

Sabor: Zakonom o gradnji završena redovna parlamentarna sezona

Piše:
utorak, 15.7.2003. 23:15
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

PRIJEDLOG zakona o gradnji, koji bi trebao znatno pojednostaviti postupak gradnje, posljednja je tema koju je večeras, na samom završetku redovne radne sezone raspravio Hrvatski sabor.

Zastupnici su odbacili Vladin prijedlog da se taj zakon donese po hitnom postupku, pa su ga raspravili u prvom čitanju.

Oporbeni su zastupnici bili vrlo kritični prema ponuđenim rješenjima, tvrdeći da predloženi zakon neće pojednostaviti, nego zakomplicirati gradnju. Posebno ih smeta odredba po kojoj bi se kod projekata i gradnje obiteljskih kuća morali poštivati zahtjevi kakvi se traže za stambene zgrade.

Ipak, najlošijom drže ideju da se obveza obavješćivanja susjeda o gradnji zamjeni obvezom javnog poziva strankama koji bi se morao objaviti u dnevnom tisku.

Marina Matulović Dropulić (HDZ) izlaz vidi u primjeni tzv. francuskog modela, što znači da bi se na samom gradilištu morala postaviti ploča s podacima o gradnji, uredu i vremenu u kojem se žalbe mogu podnijeti.

U raspravi o gradnji, dotaknut je i problem bespravne gradnje.

Mora se učiniti sve da ne bude isplativo raditi bez dozvola, istaknuo je Jure Radić (HDZ), upozoravajući da Hrvatskom vlada pošast bespravne gradnje, da tako gradi devet od 10 graditelja.

Ministar prostornog uređenja Božo Kovačević navodi da je opće stanje u gradnji i prostornom uređenju jedan od razloga za donošenje novog zakona - građevinska inspekcija, naime, svake godine izda do šest tisuća rješenja protiv bespravnih graditelja.

Oporba je upozorila i na nabujalu administraciju u izdavanju dozvola za gradnju, pa Radić kaže da treba napraviti drastičan zaokret na tom području.

Ministar navodi da je Vlada, radi jednostavnije gradnje, propisla obvezu da se, umjesto izdavanja lokacijske i građevinske dozvole, vodi samo postupak izdavanja građevinske dozvole.

Novi zakon, osim toga, predviđa kazne za projektante i izvođače koji ne vode računa o nesmetanom kretanju invalidnih osoba, te propisuje da voditelji gradilišta, ovisno o vrsti građevine, moraju do konca lipnja 2005. položiti državni ispit.

Redovnu radnu sezonu, koja istječe u ponoć, Sabor je završio kratko prije toga roka. No, već sutra u 11 sati počinje novu, izvanrednu 34. sjednicu koja treba završiti ovaj tjedan.

Tako zgusnut radni ritam rezultat je obveze Hrvatske da zakone uskladi sa zakonima EU, čijom članicom želi postati čim prije.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije