54.82.112.193 US
 

Sabor: Zaštiti hrvatske otoke od rasprodaje

Piše:
srijeda, 22.9.2004. 19:39
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

KLUBOVI zastupnika u Hrvatskom saboru načelno su večeras pozdravili nakanu Kluba HSP-a da se hrvatske otoke zaštiti od rasprodaje, ali i upozorili na neprihvatljivost pojedinih dijelova HSP-ova zakonskog prijedloga.

To se posebice odnosi na odredbu po kojoj ni stranci, ni domaći ne bi mogli stjecati pravo vlasništva nad otocima i hridima u teritorijalnom moru koji su od strateškog interesa, a ako im je to već pošlo za rukom, donošenjem HSP-ova zakona to bi im pravo prestalo, a oni bi imali pravo na izvlaštenje.

Time se, drži većina klubova, izravno dira u vlasništvo, odnosno radi se o nacionalizaciji, a to je ustavno neprihvatljivo.

Klubovi su upozorili i na neodrživost HSP-ova zahtjeva da se pri prodaji više od četvrtine nekog otoka pravo prvokupa dade državi.

Što bi Vlada učinila da joj se ponudilo pravo prvokupa za dva milijuna dolara, upitao je Damir Kajin (IDS) ustvrdivši da bi vjerojatno rekla da u proračunu nema novca za to.

Pravo prvokupa, kaže Srećko Ferenčak (HNS), može se izbjeći ako se, primjerice, kupuje manje od 25 posto teritorija nekog otoka.

Svoju nakanu, pretočenu u izmjene i dopune Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, pravaši objašnjavaju učestalim napisima o o sve bržoj prodaji nekretnina na Jadranu, poglavito strancima.

Prodaju se kuće, imanja, stižu najave o prodaji čitavih otoka, kaže Tonči Tadić i upozorava da se raspodajom otoka rasporadaju hrvatska baština i identitet. Hrvatska je poznata kao zemlja tisuću otoka i mora nešto učiniti da zakonski bolje regulira njihovu prodaju, poručio je Tadić.

O HSP-ovu prijedlogu Sabor će raspravu nastaviti i sutra.

Sabor je raspravio i Librin prijelog da se kroz dopune Zakona o PDV-u plaćanja tog poreza oslobode i dobra za slijepe i slabovidne.

I dok oporba podržava taj prijedlog, HDZ najavljuje suprotno. Oslobađajem od PDV-a samo za pomagala za slijepe dovelo bi se ostale osobe s posebnim potrebama u neravnoparavn položaj, stajalište je HDZ-a.

(Hina) xum yln

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije