54.158.194.80 US
 

Sabor: Žestoko o rebalansu proračuna

Piše:
utorak, 13.7.2004. 12:36
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

REPLIKE, međusobne optužbe, prozivke bivše i sadašnje vlasti, stanka, obilježja su današnje, žestoke saborske rasprave o predloženom rebalansu državnog proračuna.

Posebno kritičan prema aktualnoj vlasti bio je HNS-ovac Radimir Čačić koji ju je prozvao da s novcem ide samo u potrošnju, kupovanje glasova i koalicije, upropaštavanje budućnosti Hrvatske.

Dug raste, a autoceste su samo priča, s Vladom HDZ-a do Dubrovnika doći nećemo, uvjeren je Čačić.

Ističe da u politici nema ništa užasnije od konkretnog broja, datuma, a da je paradigma toga "farsa s otvaranjem autocesta".

Izjavio je i da ga na uzrečicu Car je gol svaki dan podsjećaju prijedlozi odluka, odnosno zakona HDZ-a.

Ministar financija Ivan Šuker uzvratio mu je da je, zahvaljujući tome što si je netko uzeo za pravo da troši više nego mu pripada, HDZ-ova vlast u šest mjeseci platila 860 milijuna kuna dugova.

Vlast u kojoj je i Čačić sudjelovao prozvao je za osebujan način financiranja, odnosno financiranje mimo proračuna.

Od 2001. do 2003. utrošeno je oko 1,2 milijarde kuna za koje nitko u proračunu nije znao, uzvratio je ministar Čačiću.

Na Čačićeve tvrdnje da HDZ-ova Vlada vodi u nove dugove uzvratio je da je prošla vlada u samo dvije godine javni dug povećala za 15 milijardi dolara i nije riješila ni jedan bitni problem.

Na tvrdnje HNS-ova zastupnika da je od uzimanja dividende HT-a korist gotovo nikakva, a štete ogromne, Šuker ga je upitao koji je interes držati dividendu na računu tri godine, a da država od toga nema nikakve koristi.

Šuker je Čačiću poručio i da nova Vlada u šest mjeseci nikome nije odobrila da porezne obveze otplaćuje na rate, no zanimljivim je označio da je za prošle Vlade oprošteno dugovanje za čak 94 tvrtke privatizirane za jednu kunu, pod uvjetom da novi vlasnici podmire dugove. Bit će, kaže, zanimljivo vidjeti tko ih je kupio.

O temperamentnosti rasprave govori i detalj da je Čačić za saborskom govornicom zaboravio skupocjeni sat. Pronašao ga je Šuker i mašući njime pozvao Čačića da ga uzme, da kako, kaže, ne bi ispalo da ga je ukrao.

Krunoslav Markovinović (HDZ) sretan je, kaže, što za Čačićevog mandata nije izgrađena zgrada Sabora.

Da je tako stalno bi se plašio da će se otklizati na Ilicu, izjavio je Markovinović, aludirajući na klizanje autoceste koja je na Čačićevo inzistiranje otvorena pred same parlamentarne izbore, unatoč upozorenjima da se to ne čini zbog sigurnosti.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije