54.162.121.80 US
 

Saborska oporba: Vlada nas nije upoznala sa suštinom odgovora EU

Piše:
utorak, 7.10.2003. 13:38
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

SABORSKA oporba smatra da je Vlada parlament upoznala samo s tehničkim dijelom odgovora na 4560 pitanja koje je Europska komisija uputila Hrvatskoj vezano za njezinu kandidaturu za članstvo u EU, dok je suština tih odgovora oporbi i javnosti ostala nepoznata.

U današnjoj saborskoj raspravi o vladinu Izvješću o radu na odgovorima na upitnik Europske komisije većina predstavnika oporbe istaknula je da je Ministarstvo za europske integracije obavilo velik posao.

Međutim, oporba drži da je Vlada propustila o tome raspravljati u Saboru i saborskim odborima, što je ustvrdio je Mate Granić (Klub DC) i Ivić Pašalić (Klub HB) učinila Slovenija, Mađarska i svaka zemlja koja je kandidirala za članstvo u EU.

Granić se složio s ocjenama da je upitno što Vlada "na odlasku" donosi odgovore na pitanja EU, svega 50 dana prije parlamentarnih izbora u Hrvatskoj.

"I u EU će na to tako gledati i neće biti nikakvog mišljenja o kandidaturi Hrvatske dok se ne vidi sastav nove parlamentarne većine i nove Vlade, i dok se ne vidi rad te Vlade kroz tri mjeseca", rekao je Granić.

"Ima puno više neizvjesnosti da ćemo dobiti pozitivno mišljenje od EU prije lipnja iduće godine, a s druge strane jačaju regionalni okviri zapadnog Balkana", rekao je Granić.

I Dražen Budiša (Klub HSLS) istaknuo je da Vlada s velikim povjerenjem računa na individualni pristup ulaska u EU, ali da se čuje sve više mišljenja da treba očuvati zapadni Balkan.

Dodao je da građane treba pripremiti za referendum, jer po Ustavu hrvatski građani odlučuju o pridruživanju EU, a zbog toga bi, rekao je, građani trebali biti upoznati s odgovorima Vlade na pitanja kao što su - što pridruživanje EU znači za hrvatsko gospodarstvo ili demografski razvitak.

"Ne znamo čak ni što je Vlada odgovorila Europskoj komisiji u poglavlju koje se odnosi na rad parlamenta", istaknula je u ime Kluba zastupnika HDZ-a Jadranka Kosor.

Dodala je da HDZ, kao i HSLS zanima, je li Vlada u tim odgovorima istaknula na koji je način oporba zastupljena u radu saborskih tijela, i je li, primjerice, u odgovorima spomenuto da Vlada nije ispunila niz zaključaka koje je donio Sabor.

Damir Kajin (Klub IDS) smatra da je izvješće Vlade o odgovorima na pitanja EU toliko općenito da zastupnicima ne kazuje ništa.

U Hrvatskoj se nakon slučaja generala Gotovine, proglašenja ribolovnog pojasa, razmahala predizborna retorika kako Hrvatska može sama protiv sviju, rekao je izrazivši bojazan da Hrvatska neće ući u EU do 2007.

Stranke vladajuće koalicije podržale su vladino izvješće i drže da se o kvaliteti obavljena posla može suditi tek nakon prvih odjeka iz EU.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije