54.80.97.221 US
 

saborski klubovi o konačnom prijedlogu zakona o zaštiti prirode

Piše:
četvrtak, 4.9.2003. 12:49
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Iako je do prije godinu dana Ministarstvo zaštite okoliša isticalo kako želi Hrvatsku bez genetski modificiranih organizama (GMO), u Konačnom prijedlogu zakona o zaštiti prirode predviđa se mogućnost namjernog uvođenja GMOa u okoliš, istaknuo je dio parlamentarnih klubova u današnjoj saborskoj raspravi te se oštro usprotivio tom prijedlogu zakonu. L

U konačnoj verziji zakona zabranjeno je stjecanje vlasništva nad genetskim materijalom stvorenim na temelju divljih svojti, no uvedena je mogućnost prekograničnog prijenosa, provoza, ograničene uporabe i namjernog uvođenja u okoliš genetski modificiranih organizama.

Dorica Nikolić (Klub HSLS-a) optužila je Ministarstvo da je obmanulo javnost proglasom "Hrvatska bez GMO-a", a sada dopušta i uvoz i proizvodnju GMO-a, a također i uvođenje takvih organizama u okoliš, ne ograničavajući to samo na znanstvene pokuse.

"Zakon je podređen interesima pojedinaca i može nanijeti dugoročnu štetu zajednici", rekla je zastupnica Nikolić, najavivši da HSLS neće podržati predloženi zakon.

Protiv bilo kakve mogućnosti uvoza i manipulacije GMO-a je i Klub HSP/HKDU-a, u čije je ime Tonči Tadić upozorio da hrvatska poljoprivreda na svjetskom tržištu može konkurirati isključivo ako Hrvatska proizvodi zdravu hranu, slobodnu od GMO-a.

Slično stajalište iznijela je i Marijana Petir, koja je u ime Kluba HSS-a istaknula da se u zakonu moraju osigurati preduvjeti za onemogućavanje uvoza i sjetve GMO-a. Naglasila je da je to nacionalni interes.

Založila se za povećanje "ekološke mreže" koja bi obuhvaćala gotovo cijelo područje Hrvatske, a na kojemu ne bi bilo dopušteno uvođenje GMO-a u okoliš.

U Konačnom prijedlogu zakona o zaštiti prirode propisano je da se manipulacija GMO-om obavlja tako da se spriječi ili na najmanju mjeru svodi opasnost za biološku raznolikost, zdravlje ljudi i okoliš.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Radi praćenja stanja na području rukovanja s GMO-om, predviđeno je osnivanje četiri nova vladina tijela - Povjerenstva za GMO, Znanstvenog odbora za ograničenu uporabu GMO, Znanstvenog odbora za uvođenje GMO u okoliš te Odbora za novu hranu i hranu za životinje koja sadrži GMO.

Ograničenu uporabu GMO-a odobravalo bi Ministarstvo zaštite okoliša, po kriterijima koje bi uredbom propisala Vlada. Predložena je i zabrana namjernog uvođenja GMO u okoliš u zaštićenim područjima.

Dio klubova u raspravi se usprotivio i uvođenju novih dozvola Ministarstva zaštite okoliša za zahvate u prirodu i korištenje prirodnih dobara.

Zastupnici smatraju da je predviđena ocjena prihvatljivosti zahvata za prirodu, koju bi izdavalo Ministarstvo, samo dvostruki posao, budući da je Zakonom o zaštiti okoliša propisana izrada studije utjecaja zahvata na okoliš.

Uvođenje nove dokumentacije zastupnici smatraju bespotrebnom, i u tome vide mogućnost za različite malverzacije i pranje novca. Zato predlažu veći broj inspektora za zaštitu okoliša.

Zamjenik ministra zaštite okoliša Mladen Ružman objašnjavajući prijedlog zakona rekao je da bi se ocjena prihvatljivosti odnosila na uže područje od onoga za koje se izrađuje studija utjecaja na okoliš, što bi, kaže Ružman, uvelike olakšalo posao potencijalnim investitorima, zainteresiranim za ulaganje u zaštićenim zonama.

Također po predloženom zakonu pravnim i fizičkim stranim osobama zabranilo bi se stjecanje vlasništva nad nekretninama u zaštićenim dijelovima prirode, a uvodi se i nadzor nad balastnim vodama u hrvatskom teritorijalnom moru.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije