54.80.115.140 US
 

Saborski klubovi: Pravila o praćenju izbora nepovoljna za komercijalne medije

Piše:
četvrtak, 9.10.2003. 17:48
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

PARLAMENTARNI klubovi u Hrvatskom saboru i u poslijepodnevnom su dijelu sjednice upozorili da bi predložena opća pravila po kojima bi svi elektronički mediji s nacionalnom koncesijom morali pratiti predizbornu kampanju, u nepovoljan položaj dovela komercijalne radijske i televizijske postaje.

Podržavajući namjeru Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav da regulira način medijskog praćenja izborne kampanje, klubovi HSS-a i HIP-a upozorili su da komercijalne medijske kuće neće moći u potpunosti poštivati predložena pravila jer za to nemaju tehničke ni kadrovske uvjete.

Dario Vukić (Klub HIP-a) smatra da bi predložena pravila znatno smanjila prihode komercijalnih televizijskih i radijskih postaja jer bi im manje prostora ostalo za reklame, od kojih žive.

Predložio je da se za takve medijske kuće uvedu posebna pravila praćenja izborne kampanje te da se uvedu stroge sankcije strankama za koje se utvrdi da su objavile lažne podatke o financiranju kampanje.

Luka Rojić (Klub HSS-a) ocijenio je da bi predloženo ravnopravno predstavljanje svih stranaka u pedesetominutnim emisijama više dezinformiralo nego informiralo javnost.

"Često se u pojedinim izbornim jedinicama pojavljuje na desetke, pa i na stotine stranaka, pa će biti posve besmisleno sudjelovati u emisijama u kojima će svaki govornik dobiti manje od minute za predstavljanje izbornog programa svoje stranke", pojasnio je.

Vesna Škare-Ožbolt (Klub DC-a) sumnja da će se predložena pravila provoditi, budući da nije predviđen nadzor nad praćenjem izborne kampanje. Predložila je osnivanje saborskog povjerenstva koje bi u predizbornom vremenu pratilo rad medija.

U ime predlagatelja - Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, predsjednik Mato Arlović zaključno je naglasio kako u kratkom vremenu Odbor nije mogao izraditi nova pravila, nego je samo postojeća usuglasio s izmjenama Izbornog zakona i s novim zakonom o elektroničkim medijima.

"Nismo imali namjeru širiti postojeći pravilnik, no i to je moguće ako diskutanti podnesu amandmane", kazao je Arlović.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije