Saborski klubovi raspravili prijedlog proračuna za 2004.

OD PODRŠKE, preko uvjetovane podrške, do najave da ga neće prihvatiti, tako su se predstavnici saborskih klubova danas očitovali o prijedlogu državnog proračuna za 2004.

Najavljujući podršku Kluba HSLS-DC-a, Ivan Čehok je ocijenio da je proračun uravnotežen u prihodima i rashodima, pozdravio je povećanje izdvajanja za znanost i obrazovanje, pravosuđe.

Željko Pecek podršku Kluba HSS-a uvjetuje provedbom zakona o nacionalnoj mirovini koji predlaže HSS i za što je potrebno 300 milijuna kuna; većim izdvajanjima za poljoprivredu i poticanje izvoza, proizvodnje i zapošljavanja; više novca za lokalne jedinice i za Fond za regionalni razvoj, itd.

Oporbeni klubovi najčešće spominju preveliku državnu potrošnju, drže da je stopa gospodarskog rasta od 3,2 posto preniska.

Sa stopom rasta od 3,2 posto sigurno ne možemo pokrenuti Hrvatsku, poručio je Pecek.

Za planiranu stopu Ivica Račan (SDP) kaže da je defenzivna i neambiciozna, da neće osigurati razvoj i socijalnu stabilnost.

Hrvatska, tvrdi nekoliko klubova, troši više nego može.

"Volio bih da konačno jednom prihvatimo korizmeni proračun, stavimo državu u post i nemrs, shvatimo da možemo trošiti samo ono što smo zaradili", slikovito je opisao Čehok.

Često se spominjao i hrvatski dug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Proračun direktno Hrvatsku vodi ka dužničkoj krizi i najviše za dvije godine možda ćemo se s time suočiti, tvrdi Damir Kajin (IDS) koji procjenjuje da bi Vlada kraj mandata (2007.) mogla dočekati s vanjskim dugom od 40 milijardi dolara.

Ministar financija Ivan Šuker odgovara da Hrvatska nema problema sa servisiranjem dugova. Predviđa se da bi do kraja godine ino-dug mogao dosegnuti 27 milijardi dolara, a u strukturi toga duga na državu otpada 30 posto.

Klubovi zastupnika su prigovorili i zbog konkretnih proračunskih stavki.

Pecek upozorava na rast izdataka za intelektualne usluge, prekovremeni rad, rashode poslovanja za što se, kaže, predviđa 533 milijuna kuna.

Jozo Radoš (Libra) upozorio je da je proračunski razdjel MORH-a za 505 milijuna kuna manji od prošlogodišnjeg, a da je udio plaća, s prošlogodišnjih 65, povećan na više od 70 posto.

Takav će prijedlog, smatra Radoš, udaljiti Hrvatsku od NATO-a i smanjiti kvalitetu sustava obrane.

Ministar obrane Berislav Rončević odgovorio mu je da je udio plaća povećan zbog predviđenog izdvajanja beskorisnih nekretnina iz sustava MORH-a i manjih izdataka za gorivo i mazivo te otpremnine.

Furio Radin (Kluba nacionalnih manjina) pozdravio je predloženo povećanje proračunskih davanja za potrebe manjinskih udruga i institucija. Najavio je da će amandmanom zatražiti dodatnih 2,5 milijuna kuna za tiskanje udžbenika na jezicima manjina.

Ante Đapić najavio je da će Klub HSP-a zatražiti veća izdvajanja za Sabor, "kako se ne bi nastavila njegova marginalizacija", više novca za znanost i obrazovanje, modernizaciju vojske i željeznica. Tražit će, kaže, i novac za osnivanje i djelovanje obalne straže, koja treba osigurati funkcioniranje ribolovno-ekološke zone.

Ratko Gajica (Klub SDSS-a) prijedlogu proračuna zamjera "neodgovarajući tretman" područja od posebne državne skrbi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara