54.167.196.208 US
 

Saborski odbor Danici Orčić poništio pravo na dužnosničku naknadu

Piše:
utorak, 30.3.2004. 21:18
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

ODBOR za izbor i imenovanja Hrvatskog sabora poništio je večeras rješenje o pravu na dužnosničku naknadu bivšoj tajnici Sabora Danici Orčić, tumačeći da ona na to nema pravo jer je u trenutku odlaska s dužnosti ispunjavala uvjete za mirovinu.

Sa sedam glasova za (6 HDZ-ovih i 1 HNS-ov) Odbor je prihvatio tumačenje da se, po Zakonu o pravima i obvezama državnih dužnosnika, pravo na dužnosničku naknadu ne može ostvariti ako dužnosnik ima uvjete za mirovinu.

Po tom Zakonu, državni dužnosnici nakon prestanka mandata imaju pravo 6 mjeseci primati naknadu u iznosu pune, a slijedećih 6 mjeseci pola dužnosničke plaće.

Protiv ukidanja rješenja Danici Orčić bio je jedino SDP-ovac Nenad Stazić, koji je tvrdio da Orčić ne mora ići u mirovinu, budući da ima 64 godine, a Zakon o radu pravo na rad propisuje do navršenih 65 godina života.

Orčić je za Hinu telefonom izjavila kako odluku Odbora smatra osobnim obračunom predsjednika Odbora Branimira Glavaša (HDZ), jer mu je 2002. kao tajnica Sabora uskratila pravo na naknadu za svakodnevno putovanje iz Osijeka osobnim automobilom, što je Sabor, tvrdi Orčić, dnevno koštalo 720 kuna.

Bude li Odbor tražio da vrati 35.170,00 kuna naknade koju je do sada primila, što proizlazi iz rješenja Odbora, Orčić je najavila da će svoje pravo braniti pred sudom.

Ustvrdila je da je isti odbor u prošlom mandatu pravo na dužnosničku naknadu dao bivšem ustavnom sucu Jurici Malečiću koji je također ispunjavao uvjete za mirovinu.

"Odbor je jednako postupio i u slučaju bivšeg tajnika Županijskog doma koji je u trenutku ukidanja toga doma imao potpuno iste uvjete kao i ja", kazala je Orčić.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije