54.227.48.147 US
 

Saborski Odbor: POA kršila ljudska prava Helene Puljiz

Piše:
srijeda, 1.12.2004. 19:09
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

ODBOR za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora zaključio je danas da su djelatnici POA-e prekršili ljudska prava novinarke Helene Puljiz.

Odbor je to zaključio nakon četverosatne zatvorene sjednice, kojoj su nazočili i ministar unutarnjih poslova Marjan Mlinarić, predsjednici i članovi Odbora za unutarnju politiku i Vijeća za građanski nadzor sigurnosnih službi, te Helena Puljiz.

Predsjednik Odbora za ljudska prava Furio Radin izjavio je novinarima nakon sjednice kako je "na temelju izvješća Vijeća za građanski nadzor, nalaza Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost i iskaza same Helene Puljiz, Odbor (za ljudska prava) zaključio da su povrijeđena njezina, Ustavom zajamčena ljudska prava".

"Konstatirali smo i da saborska tijela moraju razmotriti usuglašenost Pravilnika o postupanju sigurnosnih službi s Ustavom RH", rekao je Radin.

Dodao je kako se taj saborski Odbor, kojemu je on na čelu, "pridružuje isprici koju je Heleni Puljiz uputio predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ivan Jarnjak".

Po Radinovim riječima, Jarnjak je odbacio ona tumačenja da je isprika u zaključcima Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost bila cinična.

Naime, u zaključcima koje je taj saborski Odbor donio početkom tjedna stoji kako Odbor "izražava žaljenje ako je Helena Puljiz obavijesne razgovore s djelatnicima POA-e doživjela kao nelagodu".

Furio Radin je izvijestio i da je Odbor za ljudska prava danas apelirao na državne institucije i političke stranke da slučaj Puljiz ne koriste u dnevnopolitičke svrhe.

Na pitanje smatra li da zbog ovog slučaja treba smjeniti ravnatelja POA-e Joška Podbevšeka, Radin je odgovorio kako Odbor kojem je na čelu, nije nadležan raspravljati o ustroju sigurnosnih službi, nego isključivo o ljudskim pravima.

Zadovoljstvo sa zaključcima Odbora izrazili su Helena Puljiz i predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva (HND) Dragutin Lucić.

"Ne bavimo se kadrovskim pitanjima, ali odluka jednog saborskog Odbora ima iznimnu moralnu i političku težinu", ocijenio je Lucić.

Puljiz je, pak, najavila da će zaštitu tražiti i od sudskih tijela.

Također je ustvrdila da Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost nije saslušao njezinu stranu priče, a da je, unatoč tomu, zaključio da u postupanju djelatnika POA-e nije bilo nezakonitosti.

Sjednicu saborskog Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina ranije su napustili predsjednik Vijeća za građanski nadzor sigurnosnih službi Vlatko Cvrtila, koji je izjavio kako "osobno smatra da su sazreli uvjeti da se postavi pitanje odgovornost pojedinaca u POA-i, uključujući i ravnatelja POA-e Joška Podbevšeka".
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije