Saborski Odbor za rad prihvatio prijedlog izmjena proračuna

ODBOR za rad, socijalnu politiku i zdravstvo Hrvatskog sabora na današnjoj je sjednici prihvatio prijedlog izmjena ovogodišnjega državnog proračuna koji predviđa unutarnje preraspodjele u iznosu 2,45 milijardi kuna.

Rebalansom proračuna predviđeno je izdvajanje dodatnih proračunskih sredstava za Ministarstvo rada i socijalne skrbi radi provedbe izmijenjenog Zakona o socijalnoj skrbi.

Tako će se za socijalne programe izdvojiti dodatnih 237 milijuna kuna, a ukupni je proračun Ministarstva rada povećan za 201,5 milijuna kuna.

Predstavnici Ministarstva rada izrazili su zadovoljstvom predloženim rebalansom pojasnivši da je Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) preusmjerio 24 milijuna kuna za socijalne programe, a ostala su sredstva dobivena preraspodjelom unutar stavaka proračuna.

Smanjenje ukupnih sredstava za Ministarstvo zdravstva od devet posto, a posebice smanjenje sredstava za primarnu zdravstvenu zaštitu od sedam posto član saborskog Odbora Miroslav Furdek (HSS) ocijenio je neprihvatljivim.

Istodobno, upozorava Furdek, povećana su sredstva za službena putovanja, a ni bolnicama nisu smanjena proračunska sredstva, vjerojatno zbog bolničkih lobija.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomoćnik ministra zdravstva Dušan Mandat obrazložio je da su u tom ministarstvu uspjeli uštedjeti novac za plaće odgodom zapošljavanja novih radnika koji su trebali dobiti posao ove godine, a uz uštedu bila je moguća i nova preraspodjela novca za druge stavke.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) usuglasili su rebalans s Ministarstvom financija.

Pomoćnica ravnatelja HZMO-a Biserka Firm kazala je kako će HZMO-u za isplatu mirovina nedostajati 760 milijuna kuna, no taj je manjak bio predviđen i prethodnim planom.

Saborski Odbor usvojio je i prijedlog Odluke o privremenom financiranju HZMO-a, HZZO-a, HZZ-a i Hrvatskih voda u prvom tromjesečju iduće godine.

Ukupni se rashodi za sve korisnike proračuna u tom razdoblju planiranju u iznosu od 18,7 milijardi kuna, a Sabor treba odlučiti o privremenom financiranju tijekom izvanredne sjednice.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara