54.80.103.120 US
 

saborski Odbor za turizam traži nove instrumente poticaja za kreditiranje turizma

Piše:
srijeda, 10.9.2003. 11:40
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Saborski Odbor za turizam podržava dalje provođenje programa kreditiranja malog obiteljskog poduzetništva u turizmu "Poticaj za uspjeh", no zbog loše dosadašnje realizacije traže da se u program uvedu novi, dodatni instrumenti poticaja za poduzetnike koji se žele uključiti u turizam.

U prvih godinu i pol dana, banke su odobrile samo 59 kredita u ukupnom iznosu od 140,5 milijuna kuna.

Odbor podržava i odluku hrvatske Vlade da se u programu "Poticaj za uspjeh" dodatno subvencioniraju kamate od 1 posto za objekte u kontinentalnom području zemlje, kao i da se rok otplate kredita za uređenja starih kuća produži sa 15 na 25 godina.

Nastavno na te uvjere, Odbor predleža da se u taj program uključi Hrvatsku garancijsku agenciju, koja bi davala jamstva za kredite, posebno jer se turizmom žele baviti mladi ljudi koji nemaju nekretninu za hipoteku.

Traži se i što hitnije dovršenje projekta ustroja i pokretanje rada Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, dok su Ministarstvu turizma predložili da sa Ministarstvom pravosuđa pokuša naći rješenja za bržu uknjižbu vlasništva nad starim kućama, što je i najveći problem pri njihovoj obnovi i odobravanju kreditnih zahtjeva.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

HNB-u pak treba predložiti, kaže predsjednik Odbora Valter Drandić, da za tu vrstu kredita sa bankama ima više razumijevanja i poticaja, jer su ti krediti važniji od, primjerice, kredita za automobile.

Zamjenik ministrice turizma Zdenko Mičić je kazao da se bez obzira na povećanje broja banaka po tom programu (trenutno ih je 16) krediti ne odobravaju, što pojašnjava ovogodišnjim odlukama HNB-a o ograničenju plasmana banaka. Najviše kreditnih zahtjeva zaprimila je Hrvatska poštanska banka, preko 100, a odobrila tek 20-ak zbog, kako je kazao Mičić, dijelom nedovoljne kadrovske i financijske spremnosti za takav posao, a dijelom zbog nekvaliteno pripremljenih i nedostatnih predanih kreditnih zahtjeva.

Inače, za program Poticaj za uspjeh ove je godine iz Fonda za razvoj i zapošljavanje bilo osigurano 80 milijuna kuna, od čega 50 milijuna za subvencije kamata. Kako u prvih šest mjeseci ove godine nije bilo nikakvih aktivnosti u tom segmentu rebalansom proračuna za ovu godinu odlučeno je da se 79 milijuna kuna tih sredstava usmjeri u zapošljavanje.

(Hina) tam db

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije