54.81.68.240 US
 

Saborskim zastupnicima predstavljeni prijedlozi zakona o prijenosu vlasti

Piše:
četvrtak, 26.2.2004. 18:15
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

HRVATSKI sabor, u poslijepodnevnom nastavku sjednice, objedinjeno raspravlja o dva prijedloga zakona o prijenosu vlasti Vladinu i HSP-ovu.

Taj bi zakon trebao propisati krug dužnosnika koji bi nakon promjene vlasti trebali svoje mandate staviti na raspolaganje.

Klub HSP-a predlaže da smjena vlasti obuhvaća državne dužnosnike do razine pomoćnika ministara, odnosno, po mišljenju HSP-a, pomoćnike ministara ne bi trebalo smjenjivati.

HSP, naime, predlaže da smjena vlasti obuhvaća glasnogovornika Vlade, ravnatelje i zamjenike ravnatelja te glasnogovornike državnih agencija i upravnih organizacija, glasnogovornike ministarstava, pročelnike tijela državne uprave u županijama i njihove zamjenike, tajnika Hrvatskog sabora, ravnatelje i zamjenike ravnatelja, te članove uprava i nadzornih odbora trgovačkih društava u državnom vlasništvu, što bi obuhvatilo oko 270 državnih dužnosnika.

Vlada pak predlaže da smjena vlasti obuhvaća i pomoćnike ministara, no da se, nakon promjene vlasti ne smjenjuju zamjenici ravnatelja u agencijama i državnim upravnim organizacijama.

Miroslav Rožić je, obrazlažući u ime Kluba HSP-a, njihov prijedlog zakona o prijenosu vlasti, naglasio kako je riječ o zakonu koji bi trebao razgraničiti političke od javnoslužbeničkih dužnosti, i omogućiti funkcioniranje državne uprave u razdoblju između parlamentarnih izbora i sastavljanja nove vlade.

HSP smatra da zakon trebao donijeti preme njihovom prijedlogu kako bi se, rekao je Rožić, "izbjeglo dugotrajno utvrđivanje stranačkih kvota i formiranje političkih komiteta koji će zamjeniti načelnike u ministarstvima i državnim upravnim organizacijama i njihove zamjenike".

Vladin prijedlog zakona ocijenio je bespotrebnim, jer je gotovo identičan HSP-ovu, a razlike su se, smatra, mogle premostiti jednim amandmanom.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić, obrazlažući Vladin prijedlog zakona, kazao je kako u Hrvatskoj već dulje vrijeme nema revanšizma, jer u državnoj upravi postoji struktura profesionalaca koja se ne mijenja.

Naglasio je da Vlada, prije svega, želi spriječiti potpisivanje ugovora o investicijama koji bi zapravo služili za izbornu promidžbu neke stranke i imenovanja na državne dužnosti u razdoblju smjene vlasti, kao što se, tvrdi, dogodilo nakon proteklih parlamentarnih izbora.

Odnosno, prema Vladinom prijedlogu zakona o primopredaji vlasti, vlada u odlasku bi vršitelje državnih dužnosti mogla imenovati samo u slučaju nužde, a ugovore o investicijama mogla bi potpisivati isključivo ako se njima ugovaraju radovi koji će završiti do primopredaje vlasti.

Sjednica Hrvatskog sabora nastavljena je pojedinačnom raspravom.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije