SAD: Berger odstupio s mjesta Kerryjevog savjetnika

SAD: Berger odstupio s mjesta Kerryjevog savjetnika
BIVŠI američki svjetnik za nacionalnu sigurnost Samuel Berger, koji se nalazi pod istragom jer je iz Nacionalnog arhiva odnio povjerljive dokumente o terorizmu, odstupio je u utorak s mjesta neformalnog savjetnika demokratskog predsjedničkog kandidata Johna Kerryja.

Istraga nad Bergerom, koji je bio savjetnik predsjednika Billa Clintona, postala je političko pitanje pred ovogodišnje izbore za američkog predsjednika.

Republikanci su ga optužili da je pred javnošću pokušao sakriti dokumente kompromitirajuće za bivšu Clintonovu administraciju, a demokrati pitaju kako do otkrića mjesecima stare istrage dolazi dva dana pred objavljivanje konačnog izvješća Povjerenstva za terorističke napade 11. rujna za koje se očekuje da bude kritično prema predsjedniku Bushu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kerry je rekao u priopćenju kako je Berger njegov prijatelj i da je neumorno i časno služio SAD-u. "Poštujem njegovu odluku da odstupi kao savjetnik kampanje dok ova stvar ne bude riješena objektivno i pošteno", rekao je on.

Bergera se spominjalo kao mogućeg državnog tajnika ili direktora obavještajne službe CIA u Kerryjevoj vladi ukoliko pobijedi na izborima 2. studenoga.

Američko ministarstvo pravosuđa istražuje da li je Berger počinio kazneno djelo odnijevši iz Nacionalnog arhiva dokumente o mjerama vlade u borbi protiv terorizma i svoje zabilješke o tim njima dok je razmatrao koje materijale iz doba Clintonove vlade treba predati Povjerenstvu za napade 11. rujna.

Berger je rekao da je nepažnjom uzeo povjerljive dokumente, ali da nije pokušao uskratiti Povjerenstvu informacije te da je nakon što ga je Arhiv obavijestio o nestanku dokumenata odmah vratio sve što je imao kod sebe osim nekih koje je "izgleda slučajno odbacio".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara