SAD ipak daje Iraku donaciju a ne zajam

AMERIČKI predsjednik George W. Bush zadobio je značajnu pobjedu nakon što su pregovarači američkog Senata i Zastupničkog doma Kongresa prošle noći odlučili da će američka pomoć za obnovu Iraka biti u formi dara, a ne zajma.

Pregovarači su glasovanjem odlučili oboriti raniju odluku Senata da se otprilike polovica od 18,6 milijardi dolara planirane američke pomoći dade Iraku u obliku zajma.

Odluka označava važnu pobjedu predsjednika Busha koji je zaprijetio vetom ukoliko Kongres bude inzistirao da Irak vraća dio američke pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Konačno glasovanje u Kongresu o zakonu o trošenju ukupno 87,5 milijardi dolara za Irak i dio za Afganistan, i unutar toga 18,6 milijardi dolara za obnovu Iraka, očekuje se ovoga tjedna, ali se smatra sigurnim da će proći.

Predsjednik Svjetske banke James Wolfensohn rekao je u srijedu novinarima u Washingtonu da Irak ima oko 120 milijardi dolara duga i da bi trebalo oprostiti oko dvije trećine tog duga kako bi zemlja mogla povratiti ravnotežu.

Na donatorskoj konferenciji u Madridu krajem prošloga tjedna Sjedinjene Države su uspjele osigurati dodatnih 13 milijardi dolara za obnovu Iraka povrh onoga što će same dati. Zajedno s američkom donacijom ipak će ukupni iznos biti značajno manji od 56 milijardi dolara koliko Svjetska banka predviđa da će biti potrebno za obnovu Iraka u narednih nekoliko godina.

Američki Senat je ranije izglasavajući dio pomoći u obliku zajma predvidio da Bush može oprostiti zajam Iraku ukoliko mu druge zemlje oproste 90 posto duga.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara