SAD novom rezolucijom traže pomoć u Iraku, daju ustupak

Sjedinjene Države su u ponedjeljak predložile novi nacrt rezolucije Ujedinjenih naroda kako bi dobile pomoć u Iraku nudeći ustupak prema kojem bi iračko Upravno vijeće bilo priznato kao tijelo koje predstavlja suverenost Iraka dok zemlja ne dobije potpunu samostalnost.

Nova rezolucija predlaže da iračko Upravno vijeće, koje imenuju Sjedinjene Države, odredi do 15. prosinca datum za prijenos vlasti na iračka tijela, javljaju američki mediji.

Smatra se da je ovdje riječ o jezičnom pokušaju da se pojača status Upravnog vijeća, a da mu se ne bi nužno dalo stvarno više značenja.

Rezolucija ne utvrđuje datum što skorijeg vraćanja suverenosti Iraku niti ojačava političku ulogu Ujedinjenih naroda u Iraku, što su bili ključni zahtjevi Francuske, Njemačke i Rusije koje su imale primjedbe na raniji nacrt.

Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer ipak je ocijenio u ponedjeljak u Luxembourgu kako se ovdje "bez sumnje radi o koraku naprijed u pravom smjeru".

Francuski ministar vanjskih poslova Dominique de Villepin je kazao kako je najnoviji nacrt napredak u odnosu na prethodne, ali da još o njemu treba razgovarati.

Francuska je tražila da se Upravnom vijeću dadu ovlasti kao legitimnoj iračkoj vladi, dok se administracija predsjednika Busha tome protivi smatrajući da Vijeće nije spremno za upravljanje Irakom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nije jasno hoće li Sjedinjene Države uspjeti pridobiti Vijeće sigurnosti da izglasuje novu rezoluciju kojom bi druge zemlje bile potaknute da pošalju vojnu i financijsku pomoć za okupaciju i obnovu Iraka.

Prema navodima američkih diplomata Rusija je pozdravila novi nacrt rezolucije, ali također smatra da ne ide dovoljno daleko.

Očekuje se da će se o novoj rezoluciji u Vijeću sigurnosti glasovati u srijedu, a američki dužnosnici očekuju da bi mogli dobiti 9 od 15 glasova članica uz ostale suzdržane.

Turska je jedina veća zemlja koja je pristala na zahtjev Amerikanaca da pošalje vojnike u Irak, ali je, neugodno iznenadivši Sjedinjene Države, iračko Upravno vijeće to odbilo rekavši kako ne želi snage iz susjednih zemalja.

Washington očekuje da će na donatorskoj konferenciji krajem mjeseca u Madridu dobiti nekoliko milijardi dolara za obnovu Iraka, a za velikodušnije donacije zemlje očekuju da se prije toga izglasuje rezolucija UN-a.(Hina) sl nz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara