SAD: Ostavke ministra financija i Bushova ekonomskog savjetnika

SAD: Ostavke ministra financija i Bushova ekonomskog savjetnika
AMERIČKI ministar financija Paul ONeill i glavni ekonomski savjetnik predsjednika Georgea W. Busha Lawrence Lindsey u petak su podnijeli ostavke.

Tjednik ´Forbes´ na svojoj je web stranici objavio O´Neillovo vrlo kratko pismo Bushu u kojem zahvaljuje što je imao priliku služiti zemlji ´u ovom vremenu iskušenja´.

Američki izvori navode da je i Lindsey već predao pisanu ostavku predsjedniku Bushu.

Prošlog mjeseca s dužnosti je odstupio predsjednik državnog povjerenstva za dionice (SEC) Harvey Pitt.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostavke trojice ključnih ljudi Bushova ekonomskog tima posljedica su njihova neuspjeha da SAD izvuku iz dugotrajne ekonomske krize, a u Pittovu slučaju i brojnih korporacijskih skandala od Enrona nadalje.

48-godišnji Lindsey je u Bijeloj kući od početka Bushova mandata na dužnosti glavnog ekonomskog savjetnika i direktora Vijeća za ekonomsku politiku. Doktorirao je ekonomiju na Harvardu a radio je u Ekonomskom institutu u Washingtonu, u nekoliko privatnih tvrtki i banaka i bio u upravi središnje banke SAD.

O´Neill (67), je također od početka među najbližim Bushovim suradnicima. U ministarstvo financija došao je s dužnosti predsjednika upravce tvrtke Alcoa. Po prijavljenim prihodima i imovini najbogatiji je član američke vlade.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara