Sampaio nakon razgovora s Mesićem: EU može samo dobiti ulaskom Hrvatske u članstvo

SVI MOŽEMO samo dobiti prisutnošću Hrvatske u Europskoj uniji i ulogom koju ona može igrati u jugoistočnoj Europi, rekao je u ponedjeljak u Lisabonu portugalski predsjednik Jorge Sampaio nakon razgovora s hrvatskim kolegom Stjepanom Mesićem.

Sampaio je nakon sastanka, kojim je hrvatski predsjednik počeo svoj posjet Portugalu, rekao da je Portugal "od prvog trenutka podržavao hrvatsku kandidaturu za EU".

"Svi možemo samo dobiti prisutnošću Hrvatske u EU i iznimnom važnošću uloge koju Hrvatska može imati u regiji Balkana i europskog jugoistoka", rekao je Sampaio.

Uz uvjet da Hrvatska ispuni kopenhaške kriterije, Portugal će dati sav mogući doprinos kako bi ubrzao taj proces, rekao je Sampaio.

Na novinarsko pitanje kakvu potporu očekuje, predsjednik Mesić je odgovorio da je službeni Lisabon podržao 2000. godine napore da se Hrvatska priključi EU-u i ratificirao je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om.

"Mi očekujemo da će i sada, kada se raspravlja o davanju (pozitivnog) avisa Hrvatskoj, također uslijediti podrška", rekao je Mesić.

Portugal nema informacija da njegov teritorij služi kao baza za financiranje ćelija islamskih terorista u drugim zemljama, no, ni jedno mjesto u Europi nije isključeno kao meta terorista, odgovorio je Sampaio na pitanje strahuje li od širenja terorističke prijetnje iz Španjolske na Portugal.

"Potpuno smo svjesni da ni jedno mjesto, ni jedan grad u Europi nije isključen da bude ciljem terorističkih napada", rekao je Sampaio.

Borbu protiv terorizma treba voditi unutar EU-a, ali i u suradnji sa Sjedinjenim Državama, ocijenio je nadalje portugalski predsjednik.

On važnim drži presjeći izvore financiranja terorističkih organizacija, ali jednaku važnost pridaje i političkoj mudrosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi moramo održati "sposobnost dijaloga, pronaći rješenja, jer je to jedini put kojim se fundamentalizam može poraziti", zaključio je Sampaio.

Takvo njegovo stajalište podudara se s brojnim istupima hrvatskog predsjednika koji je redovito, od terorističkih napada na SAD 11. rujna, isticao da borba protiv terorizma počinje ukidanjem problema, poput siromaštva i besperspektivnosti, a koji su plodno tlo za bujanje terorizma.

Dvojica predsjednika istaknula su da dvije zemlje nemaju ni jednog otvorenog pitanja, no da je potrebno jačati bilateralnu suradnju na svim razinama.

Portugal jako cijeni napore koje je Hrvatska učinila od 2000. godine, provedbom demokratskih reformi, te jačanjem pravne države, rekao je Sampaio.

Posebno cijenimo "brigu koju je Hrvatska posvetila uspostavi dobrih odnosa sa susjednim državama u regiji", rekao je Sampaio.

Hrvatska je svjesna da mora ispuniti sve kriterije za ulazak u EU koji su zadani svim zemljama tranzicije, rekao je Mesić, te zahvalio Portugalu na potpori.

"Zadovoljni smo onime što je Portugal učinio za Hrvatsku, što je prepoznao da Hrvatska ima pravo na osamostaljenje nakon što se Jugoslavija urušila i što je prestala postojati", rekao je Mesić.

Hrvatska pozdravlja prijateljsku potporu Portugala za njezin ulazak u NATO i EU, izjavio je Mesić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara