23.20.240.193 US
 

Sanader izrazio zadovoljstvo tempom izgradnje autocesta

Piše:
utorak, 3.2.2004. 12:43
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

PREDSJEDNIK Vlade Ivo Sanader na sjednici Povjerenstva za ubrzanu izgradnju autocesta, održanoj jutros u Dugopolju, rekao je da je zadovoljan dosadašnjim tempom izgradnje tog dijela autoceste Dubrovnik Split Zagreb.

Očekujem da će dionica od Vrpolja do Dugopolja, duga 45 kilometara, biti dovršena u roku, odnosno da će biti puštena u promet do lipnja ove godine, rekao je.

Osim tog dijela, ove će godine dovršenjem dionica tunel Mala kapela - Gornja Ploča i Zadar 2 - Pirovac, najavio je premijer, u promet biti pušteno ukupno 177 kilometara buduće autoceste Dubrovnik - Split - Zagreb. Dovršenjem preostalih 50 kilometara autoceste, uz već izgrađeno, 2005. od Zagreba do Splita vozit ćemo se u jednom "điru", kazao je Sanader. Dodao je kako nije potrebno posebno isticati kakav će to imati značaj u gospodarskom, prometnom i nacionalnom povezivanju sjeverne i jadranske Hrvatske.

Do sada je u izgradnju autocesta uloženo gotovo 17 milijardi kuna.

"Autocesta je prioritet i ove Vlade i prošle i svih bivših vlada, pa tako i one koja je počela s njezinom izgradnjom još u doba rata", rekao je Sanader.

Vlada će, najavio je premijer, do kraja listopada donijeti srednjoročni program izgradnje autocesta do 2008. koji obuhvaća nastavak izgradnje autoceste Zagreb - Split od Biskog do Dubrovnika, autoceste Rijeka - Žuta Lokva, Županja - Lipovac i koridor VC, ukupno 453 kilometra autocesta i 61 kilometar brzih cesta, što će stajati 2,5 milijardi kuna.

Na sjednici je najavljena i izgradnja priključnih cesta koje se moraju dovršiti paralelno s izgradnjom autoceste. Ministar Božidar Kalmeta rekao je da je to onaj dio koji do sada nije funkcionirao zbog "svojevrsnog dvostrukog zapovjednog lanca". "Sve je bilo definirano, a ništa još nije napravljeno, ali više neće biti tako", rekao je Kalmeta.

Njegovo će ministarstvo, najavio je, osnovati koordinacijsko tijelo koje će zajedno s predstavnicima Hrvatskih autocesta i Hrvatskih cesta te lokalne uprave, razmotriti prijedloge i izabrati najbolja rješenja za izgradnju spojeva s čvorištima i izlaze prema pojedinim gradovima, od kojih su neka predložena na današnjoj sjednici.

Najavljena je do 2008. godine rekonstrukcija i dogradnja drugog kolnika na cestama Trogir - Split - Omiš i od Solina do Klisa, investicija vrijedna milijardu i 900 tisuća kuna.

Sanader je pak kazao kako je izgradnja mosta Komarno - Pelješac apsolutni prioritet, ali je pojasnio kako taj most nije konkurencija autocesti koja će ići kroz Neum, nego je kompatibilan s tom autocestom. Izgradnja tog mosta značajna je radi izvlačenja hrvatskog juga i poluotoka Pelješca iz prometne izolacije, a pridonijet će i revitalizaciji tog poluotoka i svih otoka koji mu gravitiraju, dodao je.

Prije sjednice Povjerenstva premijer je posjetio gradilište 29 kilometara duge dionice autoceste Zagreb - Split od Dugopolja do Prgometa, jednu od najzahtjevnijih dionica na cijeloj autocesti sa sedam vijadukata i dva tunela. Premijer je prošao kroz 1300 metara dug tunel Konjsko i kroz umjetni tunel Osmakovac, izgrađen radi nesmetanog prolaza divljih životinja. Vrijednost je te dionice 400 milijuna kuna, od čega 190 milijuna kuna otpada na izgradnju tunela.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije