Sanader se sastao s nizom europskih premijera

HRVATSKI premijer Ivo Sanader, koji kao predsjednik HDZ sudjeluje u Bruxellesu na kongresu Europske pučke stranke, sastao se u četvrtak s nizom svojih kolega iz članica EU-a i onih koji će ove godine to postati.

Sanader se sastao s premijerima Jean-Claudom Junckerom (Luxembourg), Silvijom Berlusconijem (Italija), Jose Mariom Aznar (Španjolska), Jan-Peterom Balkenendom (Nizozemska), Joseom Manuelom Durao Barrosom i Mikulasom Dzurindom (Slovačka).

"Iskoristio sam prigodu da kolege predsjednike vlada iz EU-a i onih koji će uskoro ući u EU-u izvijestim da će im hrvatska Vlada dati u ruke sve argumente i razloge kako bi nas mogli podržati na putu u EU, jer je jasno da ne možemo dobiti bianco potporu", izjavio je Sanader.

"U tom smislu možemo biti umjereni optimisti da će biti ispunjen naš plan - dobivanje pozitivnog avisa Europske komisije na proljeće i u lipnju odluka o statusu kandidata", dodao je.

Premijer Sanader je rekao da mu je Berlusconi obećao punu potporu te da je već razgovarao s britanskim kolegom Tonyem Blairom, kao što je obećao u Brdu kod Kranja, u vezi s ratifikacijom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) u britanskom parlamentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Govoreći o susretu s nizemskim premijerom Balkenendeom, s kojim se susreo prvi put, Sanader je rekao "da smo sada korak bliže međusobnom razumijevanju" te izrazio očekivanje da će nizozemska vlada uskoro notificirati SSP, koji je već ratificiran u nizozemskom parlamentu.

Velika Britanija, Nizozemska i Italija jedine su tri zemlje koje još nisu ratificirale SSP između Hrvatske i EU-a.

Sanader je rekao da mu je Berlusconi ponovio da je ratifikacija u Italiji pitanje tjedana.

Luxembourški premijer Juncker izjavio je hrvatskim novinarima nakon sastanka s hrvatskim kolegom da će njegova zemlja, koja će predsjedavati EU-om u prvoj polovici sljedeće godine, "učiniti sve kako bi se ubrzao proces" hrvatskog približavanja EU-a.

Slovački premijer Dzurinda je svom hrvatskom kolegi predložio da koristi iskustva Slovačke, koja je, iako je pregovore započela s dvije godine zakašnjenja u odnosu na svoje susjede, uspjela ih sustići i koja 1. svibnja ove godine ulazi u EU.

Dvodnednevni kongres Europske pučke stranke, asocijacije demokršćanskih, konzervativnih i narodnjačkih stranaka, počeo je u srijedu poslije podne. Na kongresu sudjeluje više od 700 izaslanika, među njima desetak premijera, zamjenika premijera, europskih povjerenika i stranačkih čelnika. EPP ima najbrojniju frakciju u Europskom parlamentu - od 628 zastupnika EP-a, 223 ih dolazi iz redova EPP-a. Glavna tema kongresa je priprema stranke za izbore za Europski parlament, koji će se održati u lipnju ove godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara