SANADER U BRATISLAVI RAZGOVARAO S VERHEUGENOM I SCHEFFEROM

Hrvatski premijer Ivo Sanader sastao se u petak u Bratislavi, na marginama konferencije o odnosima EUa i NATOa, te integraciji Balkana u EU, s čelnim čovjekom Unije za proširenje Guenterom Verheugenom i glavnim tajnikom NATOa Jaapom de Hoopom Schefferom, kako bi lobirao za članstvo Hrvatske u Uniji i Sjevernoatlantskom savezu.

"Imao sam dobre razgovore s Verheugenom i Schefferom", rekao je Sanader novinarima nakon sastanka, dodajući da je od njih dvojice zatražio potporu hrvatskom približavanju euroatlantskim integracijama.

Hrvatski premijer je naglasio da Hrvatska želi da na summitu NATO-a u Istanbulu u lipnju dobiti čvršća jamstva za buduće članstvo, umjesto uobičajene fraze o "politici otvorenih vrata".

"To nam je malo i to Hrvatsku ne zadovoljava ... tražimo konkretne naznake da NATO cijeni napore i želju Hrvatske za članstvom i da ćemo za koju godinu biti punopravana članica, čim nam se nakon istanbulskog summita ukaže prva prilika", rekao je Sanader.

Sanader je novinarima kazao da će Verheugen u drugoj polovici svibnja doći u dvodnevni posjet Zagrebu, a također je najavio i da će s ostalim premijerima zemalja Vilniuske i Višegradske skupine 29. travnja otputovati u Washington na razgovore s predsjednikom Georgeom W. Bushom o budućnosti NATO-a.

U razgovorima koje je hrvatski šef Vlade tijekom petka vodio u Bratislavi, neizostavno je, osim proširenja Europe, nametnula tema o posljednjim događanjima na Kosovu i Srbiji i Crnoj Gori.

"U tim je razgovorima izražena zabrinutost, ali nada i uvjerenje da će se stanje brzo smiriti", rekao je Sanader.

Govoreći o netom završenoj međunarodnoj konferenciji u Bratislavi, glavni tajnik NATO-a Scheffer je izjavio da je "upravo završena konferencija o ambicijama mnogih zemalja da se ukinu crte podjele u Europi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Neke od tih zemalja su pred pragom EU-a i NATO-a, a neke čekaju na status kandidata, dodao je. "To je njihova ambicija i mi tu ambiciju moramo ispuniti", kazao je Scheffer.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Verheugen je rekao da će avis Europske komisije o kandidaturi Hrvatske za članstvo u EU biti objavjlen "početkom proljeća".

U zajedničkoj izjavi sudionici konferencije opzvali su NATO da što je prije moguće u svoje članstvo primi Hrvatsku, Makedoniju i Albaniju, što je u četvrtak zatražio i domaćin konferencije, slovački premijer Mikulaš Dzurinda.

Sanader je kazao da je za strateške ciljeve Hrvatske dobio potporu i premijera Latvije Indulisa Emsisa.

"Svaka članica Unije ima jedan glas", objasnio je Sanader i izrazio nadu da će Latvija, kada 1. svibnja uđe u Uniju i NATO, dati svoj glas za Hrvatsku.

Konferencija je zaključena tvrdnjom da "proširenje EU još nije gotovo", te da je "suradnja Europe i SAD-a potrebnija nego ikada".

Skup premijera V10 i V4 održavao se u vrlo neformalnom i ležernom ozračju, pa iako je okupio neke od čelnih ljudi EU i NATO-a, osiguranje u glavnom gradu Slovačke nije dalo naslutiti da je samo prije nekoliko dana u terorističkim napadima u Madridu poginulo više od 200 ljudi.

(Hina) xvk ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara