Sanader: Vlada ima primjedbe i na nove haške optužnice

PREMIJER Ivo Sanader potvrdio je večeras da Vlada ima primjedbe i na nove haške optužnice (protiv Hrvata iz BiH) te da ne prihvaća pojedine kvalifikacije u pogledu hrvatskog državnog vrha i događaja u BiH.

"Kao i u slučaju optužnica protiv generala Markača i Čermaka, i kod novih optužnica Vlada ima itekakvih objekcija", rekao je Sanader novinarima u Hrvatskom saboru.

Za kvalifikacije o "etničkom čišćenju u BiH" i spominjanje "velike Hrvatske" rekao je da su to termini koje upotrebljava jedna strana u procesu - haško tužiteljstvo.

Tužiteljstvo je, dodao je, tek jedna strana - druga je obrana, a postoji sud i njegov pravorijek kao vrhovni arbitar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tužiteljstvo može tvrditi što hoće, ali to mora dokazati na sudu, istaknuo je Sanader.

Predsjednik Franjo Tuđman, rekao je Sanader, još je 1991. Hrvatima iz BiH jasno rekao da na referendumu u jesen te godine glasuju za samostalnu i suverenu BiH.

Premijer je ponovio da će Vlada svim optuženicima dati logističku i pravnu pomoć, ali će se i na najbolji mogući način uključiti u obranu istine o Domovinskom ratu i svih događaja iz 90-ih.

Rekao je da se Hrvatska ima pravo umiješati u procese na način za koji ocijeni da je najbolji, te da joj je na raspolaganju nekoliko opcija (prijatelj Suda, promatrač), a koju će odabrati odlučit će u konzultacijama s domaćim i stranim pravnim stručnjacima.

Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt izjavila je kako postoje mehanizmi kojima će se Hrvatska uključiti i oboriti kvalifikacije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara