54.224.44.168 US
 

Sanader zadovoljan uspješnim završetkom pregovora o Protokolu 7

Piše:
petak, 16.4.2004. 19:55
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

HRVATSKI premijer Ivo Sanader izjavio je u petak u Zagrebu da je vrlo zadovoljan uspješnim završetkom pregovora u Bruxellesu između Hrvatske i Europske komisije o Protokolu 7 o tehničkoj prilagodbi režima trgovine poljoprivrednim proizvodima.

"Hrvatsko je izaslanstvo prije svega vodilo računa o interesima hrvatskog gospodarstva, pritom jednako brinući o sva tri glavna sektora koja su bila predmet pregovora - o primarnim poljoprivrednim proizvodima, o proizvodima prehrambene industrije te ribe i ribljih prerađevina", istaknuo je Sanader na konferenciji za novinare.

"Protokol 7 će biti upućen u saborsku proceduru i siguran sam da smo ostvarili jako dobar i koristan posao za Hrvatsku", ocijenio je Sanader.

Hrvatski premijer je rekao da je Hrvatska na početku pregovora postavila cilj da uvozne kvote za 15 zemalja članica EU-a i nove članice, s kojima je RH imala bilateralne sporazume o slobodnoj trgovini, ne budu veće u zbroju nego što su bile do sada.

Hrvatska je taj cilj ostvarila i ni za jedan artikl uvoz u RH neće biti veći od dosadašnjih kvota, istaknuo je Sanader.

Štoviše, brojne kvote za uvoz, poput onih za mlijeko, sir, jabuke ili mineralnu vodu znatno su manje.

Osim toga, cilj je bio povećati kvote za izvoz, čak i za tri osjetljiva proizvoda koja su bila upitna - junetinu, vino i ribu. Za junetinu je kvota hrvatskog izvoza ostala ista, a za vino i za ribu je kvota izvoza u 25 zemalja članica povećana, izjavio je Sanader. Deset novih članica EU-a, koje to postaju 1. svibnja, predstavljaju tržište od 80 milijuna stanovnika.

U sve te zemlje Hrvatska može izvoziti svoje proizvode bez carine i u neograničenom izvozu.

Za ribu je Hrvatska dobila uz dosadašnji zbroj kvote dodatnih 1.400 tona izvoza bez carine, a to je šest puta više od dosadašnje hrvatske izvozne kvote u EU.

Za vino je u pregovorima izborena dodatna količina od 28 tisuća hektolitara bez carine, od čega se pola odnosi na rinfuzu, a pola na buteljirano vino. "U ove dvije skupine proizvoda, dakle riba i vino je postignuta značajna asimetrija u korist Hrvatske. Zauzvrat mi smo Uniji odobrili dodatnu kvotu od 215 tona ribe, a u slučaju vina odobrena je upola manja kvota nego što smo je mi dobili", istaknuo je premijer.

Iznoseći primjere, Sanader je rekao da je kod uvoza sira a traženih 1.800 tona dogovorena kvota od 1.150 tona, ali će se u tu kvotu uračunavati samo oni sirevi za koje proizvođači neće dobivati izvozne subvencije. Kod uvoza jabuka od traženih 16.500 tona dogovoreno je dodatnih 5.800 tona i to za razdoblje od 21. veljače do 14. rujna, što je za Hrvatsku, kako je rekao Sanader, manje osjetljivo razdoblje. Europska komisija tražila je kvotu od 80.000 litara izvoza mlijeka u Hrvatsku, a dogovoreno je 26.000 litara i to pola bez a pola sa carinom. Što se tiče kobasica, umjesto traženih 2.620 tona dogovorena je početna kvota od 1.500 tona koja će se povećati do 1.900 tona ali uz 10 posto carine. Tolika je carina dogovorena i na 420 tona uvoza mesnih konzervi.

Bez carine u Hrvatsku će se uvoziti ukupno 12.000 tona mineralne vode što je do sada bila samo slovenska kvota, a pravo na bescarinski izvoz u Hrvatsku imale su prije još tri zemlje.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije