54.198.78.121 US
 

Sanader: Zadovoljstvo odlukom Haaškog suda- Razloge za veselje ima i cijela Hrvatska

Piše:
četvrtak, 29.7.2004. 17:42
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

PREDSJEDNIK Vlade Ivo Sanader izjavio je danas u Visu kako u ime Vlade izražava zadovoljstvo odlukom Žalbenog vijeća Haškog suda koje je kaznu zatvora bivšem zapovjedniku Operativne zone Središnja Bosna Tihomiru Blaškiću s 45 smanjilo na devet godina te da razloge za veselje osim Blaškića i njegove obitelji danas ima i cijela Hrvatska.

"Prije svega izražavam zadovoljstvo presudom kojom je onih strašnih 45 godina praktički preinačeno na devet godina i mislim da danas svi možemo osjetiti onaj pravi smisao narodne poslovice pao mi je kamen sa srca ", kazao je premijer Sanader.

"Sigurno je da general Blaškić i njegova obitelj danas imaju posebne razloge za veselje, ali smatram da razloge za to ima i cijela Hrvatska", rekao je premijer. Osim toga, izjavio je, "tom je presudom general Blaškić pobio mnoge tvrdnje iz prvotne presude, stoga je to putokaz i drugima kako se treba ponašati."

Zaključio je kako se konačna ocjena o značenju te odluke ne može donijeti prije nego se dobije uvid u tekst presude. Međutim, već je sada jasno, nastavio je premijer, osim samog značenja te odluke za sudbinu generala Blaškića, ovo je, također, dokaz da se na haškom sudu može dokazati istina, odnosno da se može dokazati što je bilo u Domovinskom ratu i u Hrvatskoj i u BiH to je najvažnije saznanje.

Hrvatska danas može reći da je suradnja s Haškim sudom takva da se naša zemlja uvažava i da ona zna obraniti svoje interese, a tako ćemo se ponašati i ubuduće, rekao je premijer, dodajući kako je na početku svojega mandata Vlada kazala kako će suradnju s političke svesti na pravnu razinu.

"To i činimo, a takva vrsta suradnje, očito je, daje rezultate, pa uskoro očekujemo i odluku da se generali Čermak i Markač puste da se brane sa slobode i pripremaju za postupak.

Na upit da komentira izjave Blaškićevih odvjetnika da su za smanjenje presude umnogome pomogli dokumenti HIS-a i iz Ureda predsjednika koje je bivša Vlada predala Haagu, a HDZ-ova Vlada nije, premijer Sanader kazao je kako on Vlade ne bi nazivao ni HDZ-ovim ni ovim ili onim, nego je riječ o hrvatskim Vladama.

"Današnja Vlada i prethodna i one prije nje, imaju dvije zadaće: braniti nacionalne interese i suradnju, u punom smislu riječi, s Međunarodnim sudom u Hagu, a to znači da se daju i dokumenti, kazao je premijer. Kako je rekao, jedan od prvih poteza njegove Vlade bilo je davanje dokumenata za obranu generala Gotovine, što je prethodna Vlada otezala mjesecima, a nikakvih problema s Hagom zbog toga nije bilo.

"Svakom haškom osumnjičeniku treba biti dostupna sva dokumentacija koja mu je potrebna u obrani, rekao je Sanader. Moja će se Vlada tako ponašati i ponaša se već u slučaju najaktualnijih optužnica protiv generala Markača i Čermaka i šestorice Hrvata optuženih za sukob u BiH",izjavio je.

Na pitanje nije li vrijeme da se izađe s konkretnim imenima onih koji su ranije takve dokumente zadržavali, premijer je odgovorio da on o tome ne može ništa reći, jer, kako je rekao, "nema saznanja, niti informacija", ali sigurno će se ako postoje indikacije, istražiti cijeli slučaj i povuči određene konzekvence". Nije želio kazati kakve, poručujući "kad istražimo cijeli slučaj onda ćemo s tim izaći pred javnost".
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije