54.80.87.250 US
 

Sarajevo: Rasprava o Daytonu

Piše:
ponedjeljak, 16.2.2004. 13:57
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

DAYTONSKI sporazum kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini odigrao je svoju povijesnu ulogu i sada je postao zapreka približavanju te zemlje članstvu u Europskoj uniji, zaključak je većine sudionika rasprave koja je u ponedjeljak u Sarajevu po prvi puta nakon 1995. okupila predstavnike svih važnijih političkih stranaka u BiH pozvanih da daju svoj sud o mogućim ustavnim promjenama.

Raspravu pod nazivom "BiH na putu ka funkcionirajućoj državi: vizije, perspektive i koncepti" organizirale su njemačke zaklade "Friedrich Ebert", "Konrad Adenauer", "Heinrich Boll" i "Friedrich Naumann" a povod su bile deklaracija članova Europskog parlamenta iz prosinca 2003. o potrebi promjene unutarnjeg ustroja BiH kao i prijedlog Europske inicijative za stabilnost (ESI) iz siječnja ove godine za ukinuće Federacije BiH kao prvog koraka ka uspostavi učinkovite i jeftinije države.

Zastupnica u Europskom parlamentu i predsjedavajuća radne skupine za odnose s jugoistočnom Europom Doris Pack kazala je u Sarajevu kako prosinačka deklaracija nije rezultat razmišljanja nekoliko pojedinaca nego odraz općeg raspoloženja među europskim parlamentarcima. "Sve stranke zastupljene u Europskom parlamentu podupiru tu inicijativu", kazala je Pack istaknuvši kako je došlo krajnje vrijeme da se otvori rasprava o Daytonskom sporazumu.

"Treba vidjeti", kazala je Pack, "omogućava li uopće Dayton pristupanje BiH Europskoj uniji". Njena je poruka da ta rasprava treba biti temeljena na racionalnom pristupu i traganju za kompromisom jer eventualni dogovor, kakav god bude, može doći samo kao rezultat izravnog sporazuma političkih čelnika unutar same BiH a ne nametanja izvana.

Direktor ESI Gerald Knaus ovom je prigodom obrazložio detalje zamisli o preustroju BiH kroz ukinuće Federacije BiH i delegiranje njenih ovlasti na županije odnosno državu. On je kazao kako je regionalizacija BiH proces koji bi doveo do uspostave troslojne države od dvanaest autonomnih jedinica. Time bi se, umjesto dominantno etničkih entiteta, u BiH uspostavila federalna struktura a cijeli proces bi se okončao za nekoliko godina.

Predstavnici političkih stranaka, kako onih na vlasti tako i oporbenih, suglasili su se kako u BiH treba nešto mijenjati jer je to prije svega skupa država u kojoj nema vladavine zakona niti značajnijeg ekonomskog napretka.

Ponuđeni recepti za izlaz iz takvog stanja bili su ipak vidljivo označeni etničkom pripadnošću predlagatelja.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić bez puno okolišanja je kazao kako je Dayton rezultat odnosa snaga u BiH i svijetu iz 1995. godine. "Tada su načinjeni neprincipijelni kompromisi koji onemogućavaju normalno funkcioniranje države", kazao je čelnik najveće bošnjačke stranke istaknuvši kako "konstrukcijske greške" Daytona danas predstavljaju zapreku svemu pa tako i gospodarskom razvitku zemlje.

Inicijativu ESI Tihić je ocijenio poticajnom no istodobno je iskazao strahovanje kako bi ona mogla prouzročiti zahtjeve za uspostavom jedinstvene hrvatske županije u BiH.

Član Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) Martin Raguž konstatirao je pak kako je krajnje vrijeme da se na Hrvate u BiH prestane gledati kroz stereotipe jer oni vjeruju u BiH kao državu u kojoj mogu ostvariti svoja prava.

"HDZ BiH drži kako je daytonski model u strategijskoj i bitnoj krizi", kazao je Raguž dodavši kako raspravu Daytonu ne treba promatrati kao zavjeru usmjerenu protiv nekoga nego kao zajedničko traganje za bržim približavanjem EU kao zajedničkom cilju svih građana.

Dragan Kalinić, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS), svojim je istupom jasno pokazao kako u Republici Srpskoj nema spremnosti za stvarne razgovore o krupnim ustavnim promjenama. "Svako radikalno otvaranje Daytona je ravno otvaranju Pandorine kutije", kazao je Kalinić. On tvrdi kako je mirovni sporazum iz 1995. i Ustav BiH koji je iz njega proistekao od bitne važnosti za bosanske Srbe jer im jamči ravnopravnost i zaštitu.

Prijedlozi za unutarnji preustroj BiH, drži Kalinić, zapravo su samo maska za pokušaj centralizacije zemlje a time i za nastojanje nekih da za sebe prigrabe što više vlasti.

Oporbena Socijaldemokratska partija (SDP), kako je pojasnio njen potpredsjednik Željko Komšić, drži kako su sve dosadašnje rasprave o promjeni Daytona promašile bit problema jer se svi ponuđeni koncepti na kraju završavaju na nekoj vrsti "šminkanja entičko-teritorijalnog ustroja zemlje".

(Hina) xrm ysb

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije