SAUDIJCI PREDLOŽILI PRIHVAĆANJE ŽENEVSKE INICIJATIVE

Saudijska je Arabija u ponedjeljak predložila da arapske zemlje prihvate neformalnu mirovnu inicijativu izraelskih i palestinskih aktivista, tzv. "Ženevsku inicijativu", unatoč neslaganju Libanona koji se boji da bi morao apsorbirati stotine tisuća palestinskih izbjeglica, objavili su diplomatski izvori.

Na sastanku arapskih ministara vanjskih poslova u Kairu Saudijci su distribuirali dokument koji oživljava i saudijsku mirovnu inicijativu prihvaćenu na bejrutskom summitu 2002. godine, rekli su diplomati.

Neformalnu "Ženevsku incijativu" prihvatili su lani u Švicarskoj izraelski mirovnjak Yossi Belin i nekadašnji palestinski ministar Yaser Abed Rabbo.

Ta inicijativa ide dalje od prethodnih arapskih inicijativa jer Izraelu daje pravo da odluči koliko palestinskih izbjeglica želi primiti.

Libanonski dužnosnici kažu da ta formula nije prihvatljiva jer nema rješenja za otprilike tristo tisuća Palestinaca koji kao izbjeglice žive u Libanonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Libanon tvrdi da ne dolazi u obzir ni da im da državljanstvo zbog mogućega utjecaja na osjetljivu demografsku ravnotežu u toj zemlji.

Arapski diplomati kažu da će Egipat i Sirija vjerojatno podržati saudijski prijedlog, a da će Libanon i Palestinci imati rezerve.

Prijedlog da se oživi saudijska inicijativa puno je manje kontroverzan i arapski su ga čelnici već prihvatili.

Ta inicijativa nudi Izraelu mir i puno priznanje svih arapskih zemalja ako se povuče na granice na kojima je bio uoči rata 1967., kad je zauzeo pojas Gaze, Zapadnu obalu i Golansku visoravan.

(Hina) xvm ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara