50.19.34.255 US
 

Sava zbog nepovoljnih hidroloških uvjeta i dalje ugrožena

Piše:
srijeda, 13.8.2003. 17:43
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

RIJEKA Sava je zbog nepovoljnih hidroloških uvjeta i dalje loše kakvoće, priopćile su danas Hrvatske vode.

U protekla tri dana Glavni vodnogospodarski laboratorij Hrvatskih voda analizirao je savsku vodu na svim mjernim postajama. Prvi rezultati ispitivanja ne pokazuju daljnji trend pogoršanja kakvoće vode u odnosu na rezultate ispitivanja provedenih u srpnju, a značajniji deficit otopljenog kisika u Savi i dalje je prisutan samo nakon utoka zagrebačkih otpadnih voda, navode u priopćenju Hrvatske vode.

Dodaju i kako rezultati ostalih analiza, provedenih prema Uredbi o klasifikaciji voda, nisu bitno promijenjeni u odnosu na drugu polovicu srpnja.

Stručnjaci očekuju da će do znatnijeg pogoršanja kakvoće savske vode doći neposredno nakon prvih obilnijih oborina.

U priopćenju Hrvatskih voda, koje je potpisao voditelj Glavnog vodnogospodarskog laboratorija Siniša Širac, navodi se kako dobiveni rezultati upućuju na potrebu daljnjeg provođenja svih mjera i striktnog pridržavanja svih postupaka prema Državnom planu za zaštitu voda.

Kakvoća vode rijeke Save, u sklopu nacionalnog monitoringa kakvoće voda, prati se na 18 mjernih postaja, a ispituje se svakih 14 dana.

Na Savi je predložen pojačani monitoring samo nizvodno od Zagreba i na većini pritoka Save koje su posebno ugrožene.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije