Savez antifašista protiv imena Crkve hrvatskih mučenika

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABH) izrazio je danas nezadovoljstvo namjerom da se katolička crkva u Udbini nazove Crkvom hrvatskih mučenika jer smatra da će to stvoriti novi vjerski i nacionalni razdor na tom području.

U Udbini je danas, u sklopu obilježavanja 510. obljetnice bitke na Krbavskom polju, počela akcija za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika u spomen na poginule u toj davnoj bitki protiv Turaka, a pokrovitelji projekta su Hrvatski sabor i Hrvatska biskupska konferencija.

SABH se ne protivi izgradnji crkve na Krbavskom polju, već njezinu imenu, jer će ono stvoriti nove razdore na području s osjetljivom nacionalnom i vjerskom strukturom, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Saveza Ivan Fumić.

Povijesna je istina, ustvrdio je Fumić, da su u Krbavskoj bitki i na hrvatskoj i na turskoj strani ginuli Hrvati, ali i pripadnici drugih naroda i vjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Udbinski kraj imao je neusporedivo više žrtava u II. svjetskom ratu, pa bilo koja crkva podignuta u čast mučenika treba obuhvatiti i njih, te nositi ime koje će odati poštovanje pripadnicima svih stradalih naroda i vjera, rekao je Fumić.

Umjesto Crkve hrvatskih mučenika SABH predlaže obnovu crkve sv. Nikole koja je razrušena tijekom II. svjetskog rata, a koja se nalazila na mjestu gdje će se graditi nova crkva.

Fumić je ustvrdio da se u Hrvatskoj radi suprotno riječima Pape Ivana Pavla II., koji je prilikom posljednjeg posjeta Hrvatskoj pozvao na pomirbu i solidarnost, te borbu protiv mržnje, rasizma i ksenofobije.

Također je pozvao predsjednika Republike Stjepana Mesića i predsjednika Vlade Ivice Račana da se suprotstave potezima koji, po njegovu mišljenju, narušavaju međuvjerske odnose i štete ugledu Hrvatske prilikom priključenja Europskoj uniji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara