Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja nezadovoljan odnosom Ministarstva branitelja

SAVEZ udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja nezadovoljan je odnosom novog Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti prema njima, a to nezadovoljstvo, kažu u Savezu, najviše se odnosi na činjenicu da nisu uključeni u radnu skupinu za izradu novog zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

Predsjednik Saveza Josip Jugec na današnjoj je konferenciji za novinare rekao da su odmah reagirali kad su saznali da nisu u radnoj skupini za izradu novog zakona, ali nisu dobili odgovor.

Svoje su primjedbe na postojeći zakon pismeno dostavili potpredsjednici Vlade i ministrici obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranki Kosor, rekao je i dodao kako smatraju da bi se njihov problem mogao riješiti i prije donošenja novog zakona, te da je za njih najprihvatljiviji Zakon o braniteljima iz 1996.

Savez je nezadovoljan brzinom otkrivanja informacija o zatočenim i nestalim hrvatskim braniteljima, jer je, rekao je Jugec, prošlo već 13 godina, a tek smo na pola puta. Još se ne zna sudbina 1.211 osoba.

Od Vlade su zatražili da maksimalno obveže sve sudionike (ministarstva) u tom procesu kako bi se taj najveći humani problem uskoro riješio.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jugec je rekao da je jedan od ključnih problema koji ih opterećuje problem s naknadama odnosno obiteljskim mirovinama. Pojasnio je da se nakon identifikacije traženog branitelja prelazi s naknade koju isplaćuje Ministarstvo branitelja na obiteljsku mirovinu koju isplaćuje Zavod za mirovinsko osiguranju. Prelazak s jednog na drugo traje više od godinu dana, i za to vrijeme obitelji ostaju bez ikakvog primanja, rekao je Jugec, dodajući da su o tome više puta upozoravali bivšu vladu.

Kao nelogičnost naveo je da poginula osoba kao pripadnik Civilne zaštite ima status branitelja dok se ne identificira, a nakon toga postaje civilni stradalnik i njegova obitelj gubi sva dotad stečena prava.

U Savezu navode da još uvijek oko 50 obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja nisu stambeno zbrinuti. Navode i da predugo postoji problem stanova koji su dati na upravljanje MORH-u, a treba ih predati na upravljanje Ministarstvu branitelja.

Predlažu da se i obiteljima poginulih branitelja u drugom nasljednom redu omogući rješenje stambenog problema mogućnošću da im se dade kredit pod povoljnim uvjetima.

Založili su se za potrebu veće skrbi za djecu stradalnika, da im se vrati dječji doplatak (bez obzira na imovinski cenzus) i omogući zapošljavanje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara